Budi dio naše mreže

Na petu vazmenu nedjelju iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed asistenta pri Katedri kanonskog prava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu dr. sc. Ilije Dogana. "U današnjem evanđelju Isus od nas traži da ne budemo u strahu, nego da mu vjerujemo", između ostalog u propovijedi poručuje dr. sc. Dogan.

/ dt

Kako li nam je samo danas potrebno čuti Isusa kako ponavlja poticaj današnjega evanđelja: »Neka se ne uznemiruje srce vaše!«. Pred nemirom i razdorom koji čovjek unosi u ovaj svijet ostajemo zapanjeni i prestravljeni, zbunjeni i nemoćni… Pred tom bešćutnosti čovjeka naše riječi postaju šutnja. Nemir i nesigurnost je sve ono što nam ostaje dok zamišljeni gledamo prema nemirnome moru naše budućnosti. Međutim, u današnjem evanđelju Isus od nas traži da ne budemo u strahu, nego da mu vjerujemo.

Dječak, unatoč velikoj oluji kroz koju avion prolazi, zna da je u sigurnim rukama

Sve to podsjeća na jednu poučnu priču o dječaku koji se vozio u avionu. »Na ukrcaj putnika dječak je stigao prvi. Malo je gledao oko sebe, a onda je počeo bojati dječju bojanku. Ušao je u avion, pronašao slobodno mjesto i zavalio se u sjedalo. Dok je stjuardesa davala upute putnicima, sjedio je sasvim mirno. Ostao je miran i kad se avion počeo kretati pistom. Za vrijeme leta avion je upao u veliku oluju koja ga je počela nositi kao list na vjetru. Turbulencije i iznenadna propadanja aviona izazvali su paniku kod putnika. A dječak je sasvim mirno sjedio na svom mjestu. Jedna putnica, koja je sjedila s druge strane hodnika, sva u panici upitala je dječaka: “Ti se ne bojiš?”. “Ne gospođo, ne bojim se”, odgovorio je ne dižući oči sa svoje bojanke. “Pilot aviona je moj otac!”« Dječak, unatoč velikoj oluji kroz koju avion prolazi, zna da je u sigurnim rukama; njegov otac daje mu sigurnost. I unatoč svemu što se oko njega događa, on u miru može nastaviti bojati svoju bojanku jer je siguran da će sretno stići željenom cilju.

Isus želi da unatoč olujama kroz koje prolazimo, bez straha nastavimo ‘bojati bojanku svog života’

I naš život je ponekad poput aviona u oluji; često se osjećamo posve nemoćni i izgubljeni. Brinemo se i paničarimo. Međutim, Isus želi da unatoč olujama kroz koje prolazimo, bez straha nastavimo »bojati bojanku svog života«. Isusove riječi u današnjem evanđelju nas ohrabruju i daju nadu: »Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte!« Želi nam vratiti osjećaj sigurnost; želi da u trenutcima naše nesigurne svakodnevice budemo spokojni i imamo povjerenja jer naš Otac je pilot. On nas nikada neće ostaviti same, na milost i nemilost oluji.

Uz dopuštenje uredništva, propovijed dr. sc. Ilije Dogana prenosimo iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije na koji se možete pretplatiti OVDJE. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja