Budi dio naše mreže

Ključna riječ: propovijed

Kako slušati ''dosadnu'' propovijed?

Zahvaljujući propovijedi dobivamo novi uvid i perspektivu, no to nije uvijek realno. Što učiniti kada jednostavno ne možete pratiti propovijed?

Nemojmo se nikada umoriti činiti sitne znakove dobrote i ljubavi!

Na 5. nedjelju kroz godinu iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed vlč. Tomislava Ćurića, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, župnika župe bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu. Vlč. Tomislav Ćurić, između ostalog poručuje: "Shvatimo, ljepoti i kvaliteti života najčešće pridonose neznatne sitnice koje svatko od nas može darovati drugima. Zato se nemojmo nikada umoriti činiti sitne znakove dobrote i ljubavi. Uvijek budimo spremni na svakodnevna popuštanja i pozitivne kompromise, na opraštanja i pomaganja."

Jesmo li spremni pokoriti se Božjem zakonu?

Na blagdan Svijećnice iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed vlč. Marija Brkića, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji nakon završenog poslijediplomskog studija iz dogmatske teologije u Rimu vrši službu župnog upravitelja Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu. Vlč. Mario Brkić, između ostalog, se u propovijedi pita: "Jesmo li u isto vrijeme spremni staviti sebe u službu čitavoj Crkvi? Jesmo li spremni pokoriti se Božjem zakonu? Ako je sam Bog bio toliko ponizan, ne samo da postane čovjek, već i da kao čovjek izvršava sve propise zajednice kojoj je pripadao, koliko je nama samima teško poslušati smjernice našega nadbiskupa koje donosi vođen namjerom da što predanije kao mjesna Crkva vršimo volju Očevu?"

Po krštenju smo Božji miljenici, njegova ljubljena svojina, njegovi sinovi i kćeri!

Na blagdan Krštenja Gospodinova iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed doc. dr. Borisa Vulića, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije. Među ostalim, doc. dr. Vulić poručuje: "Spomen na dan svoga krštenja pomaže nam da obnovimo značenje onoga što smo taj dan primili, odnosno onoga što smo taj dan trajno postali. Ono što se u naizgled jednostavnom obredu krštenja s nekoliko riječi i malo vode događa pred očima onih koji u njemu sudjeluju sakramentalni je znak duboke i trajne promjene života onoga koji je kršten."

Što rođenje malenog Djeteta znači za čovječanstvo uopće?

Na Badnjak iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed vlč. prof. dr. sc. Stjepana Radića, svećenika te mjesne Crkve i profesora na KBF-u u Đakovu, a koji vrši i službu rektora Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu. Vlč. Radić, između ostalog, ističe: "Crkva je namjerno uvela misu polnoćku upravo iz razloga da bi pokazala tu stvarnost sudbonosnog prijelaza za čovječanstvo općenito, ali i za svakog čovjeka posebno, te da bismo svega toga postali svjesni."

Postanimo proroci i djelatnici novog Božjeg svijeta!

Na treću nedjelju došašća kroz godinu iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed dr. Đurica Pardon, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije i župnika u Punitovcima. Dr. Pardon je između ostalog istaknuo: "Današnja Nedjelja Caritasa poziva nas na ustrajno i stalno zauzimanje za drukčije odnose u društvu u kojemu živimo. Zato nemojmo samo gledati u one koji su iznad nas i očekivati da se oni obrate. Učinimo ono što mi možemo. Ne dopustimo si biti poput trske koju vjetar ljulja, postanimo proroci i djelatnici novog Božjeg svijeta!"

Crkva nam stavlja BDM Bezgrešnu kao uzor izvršavanja volje Božje

Iako se svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marija slavi 8. prosinca, liturgijski je slavimo u ponedjeljak jer druga nedjelja došašća ima prednost u redu liturgijskih slavlja. "Bog je rastrgao po Djevici lance istočnoga grijeha koji vezahu sinove i kćeri Adamove", istaknuo je u propovijedi koju prenosimo iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Petra Maskaljevića, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, župnog vikara župe Duha Svetoga u Slavonskom Brodu.

Mesija će ostvariti sve ono dobro što ljudi nisu bili u stanju učiniti!

Na drugu nedjelju došašća iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed preč. Ivana Lenića, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, župnika župe Gospe Brze Pomoći i dekana slavonskobrodskog dekanata. Preč. Lenić, između ostalog, ističe: "Novost života, koji dolazi s Mesijom i njegovim Kraljevstvom, traži naše trajno usavršavanje. U tome, svjesni smo, braćo i sestre, imamo puno dobre volje i spremnosti, ali i slabosti, posustajanja i oklijevanja."

P. Krasicki: "Isus te želi upravo takvog, odbačenog, smiješnog i izgubljenog"

Možda se i ti kroz cijeli svoj život praviš važan i nedodirljiv. Sve ti smeta i nemaš opravdanja za druge. Sve voliš kontrolirati i provjeravati, ali imaš osjećaj da ćeš eksplodirati. To nije život. Moguće je da nosiš u sebi neke rane iz prošlosti, koje sada pokušavaš prekriti upravo takvim ponašanjem.

Čovjek koji se moli Bogu i sluša njegovu riječ pobijedit će zlo i grijeh

Na 29. nedjelju kroz godinu iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed vlč. Krešimira Čuture, vicerektora Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu. Vlč. Krešimir Čutura na kraju propovijedi postavlja i nekoliko pitanja: "Hoće li Sin Čovječji naći vjere kad dođe na zemlju? Hoće li molitva biti samo zbog koristi? Hoće li primanje sakramenata biti samo radi društvenog statusa? Hoće li čovjek vršiti i zahtijevati svoju volju, a ne Božju?"

1 2 3 8
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja