Budi dio naše mreže

Ključna riječ: vjesnik

Hoćemo li biti spašeni?

Na 21. nedjelju kroz godinu iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. sc. Davora Senjana. Između ostalog vlč. Senjan poručuje: "Isusova sugovornika zanima spašava li se mnoštvo ili tek nekolicina. S obzirom da Isus ne daje izravan odgovor, dvojba postoji i u naše vrijeme. Kad bi se radilo o mnoštvu, možda bi to umanjilo naš trud u činjenju dobra, a kad bismo znali da se radi tek o nekolicini možda bismo odustali smatrajući da nam je taj cilj nedostižan."

Jesam li uvijek spreman vjerovati Bogu ili samo kad to meni odgovara?

Na 12. nedjelju kroz godinu iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed vlč. mr. sc. Darija Hrge, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije. Vlč. Hrga u propovijedi, između ostalog, ističe: "Navještajući kraj svoga života, Isus je svima nama navijestio kakav će biti život onoga tko ga bude slijedio. Da svatko treba proživjeti i patnju, i bol, i križeve, ali da nakon svega toga dolazi zora uskrsnuća u kojoj će svaka patnja imati smisao, svaka bol svoj lijek, i svaki križ svoju proslavu."

Svetkovina Tijelova poziva nas da se radujemo zbog najvećeg Gospodinova dara, euharistije

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove (Tijelovo), iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed preč. Mate Gašparovića, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, ravnatelja Nadbiskupijske ustanove za uzdržavanje klera i ekonoma Bogoslovnog sjemeništa. Preč. Gašparović, između ostalog, ističe: "Isusova logika: Dijeliti, podijeliti s onima koji nemaju, koji su razbaštinjeni. Podijeliti s onima koji su praznog srca, s onima koji nemaju zdravlja, koji su iscrpljeni i umorni, koji govore da više ne mogu izdržati."

Isus ponovno otvara raj koji je prvi čovjek zatvorio svojim grijehom

Na nedjelju Krštenja Gospodinova iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed preč. Mate Gašparovića, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, ravnatelja Nadbiskupijske ustanove za uzdržavanje klera i ekonoma Bogoslovnog sjemeništa. Preč. Gašparović, između ostalog, ističe: "Svakome je od nas na dan krštenja Bog Otac objavio svoju ljubav. Svatko je od nas voljen zauvijek kao sin i kći Božja. Bog ljubi svakoga kao što je volio Isusa, istom snagom i istim osjećajem. Kršteni pripadaju Gospodinu i zato imaju pravo na istu baštinu kao i Isus."

Svatko od nas ima dar koji može darovati Kralju nad kraljevima

Na svetkovinu Bogojavljenja iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed preč. Josipa Filipovića, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, župnika župe sv. Martina biskupa u Bošnjacima i dekana Županjskog dekanata. Preč. Josip Filipović, između ostalog, ističe: "Blagdan Bogojavljenja podsjeća nas na to da svatko od nas ima dar koji može darovati Kralju nad kraljevima. Ne moramo imati ni zlata, ni tamjana, ni skupocjene pomasti da bismo ih darovali Isusu. Dovoljno je da imamo srce otvoreno za njega i njegovu poruku ljubavi, te da ljubav kojom On nas ljubi darujemo jedni drugima."

Božić je početak povratka izgubljenog čovjeka u raj

Na 2. nedjelju po Božiću iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed vlč. Roberta Farkaša, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, župnika župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Slavonskom Brodu. Vlč. Farkaš, između ostalog, poručuje: "Dok stojimo svih ovih dana pred drvenim betlehemskim jaslicama, u duši nam se budi divljenje: Božja 'ekonomija spasenja' po drvetu! Od drveta u Edenu gdje smo izigrali Božju ljubav, preko drveta betlehemskih jaslica gdje smo ugledali zvijezdu spasenja, do drveta križa na kojem je Božja ljubav zasjala u svoj svojoj božanskoj ljepoti i veličini i postala put k uskrsnuću. Zato s pravom Crkva kliče božićnom radošću, kliče jer je oslobođena svake površnosti, izvanjskosti, svake trajne prolaznosti i smrtnosti i pozvana u sjaj Očeva nebeskog doma."

Bogu se isplati vjerovati! Cijeli je Bogorodičin život svjedočanstvo te istine

Na svetkovinu sv. Marije Bogorodice, Novu godinu, iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed vlč. Roberta Farkaša, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, župnika župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Slavonskom Brodu. Vlč. Farkaš, između ostalog, poručuje: "'Marija pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svom srcu.' Marija sluša, gleda, pamti, razmišlja, prihvaća Božju volju, oblikuje svoj život prema Božjim zahtjevima. Ne opire se Bogu, ne buni se što joj je pomrsio planove, ne svađa se s Bogom jer nije po njezinom."

Sveta obitelj ostaje nam model i uzor kako živjeti svoj obiteljski život

Na blagdan Svete obitelji iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed vlč. doc. dr. Tomislava Ćurića, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, župnika župe bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu. Vlč. Tomislav Ćurić, između ostalog, poručuje: "Sveta je obitelj prošla velika iskušenja, kako nam je to opisao sv. Luka u svom evanđelju. No, svojim pouzdanjem u Boga, trudom i odricanjima, sačuvala je svoje zajedništvo. Tamo gdje je Bog na svom (prvom) mjestu, tamo je sve na svom mjestu."

Koji je smisao Božića?

Na Božić prenosimo propovijed iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Krešimira Čuture, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, vicerektora Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu. Vlč. Krešimir Čutura, između ostalog poručuje: "Nekada za sreću nije dovoljno izvanjsko blještavilo niti ono što je tu sa svrhom da se konzumira. Nekada čovjeka muče ozbiljnija pitanja. Nekad, kad je u životnim krizama, traži smisao, traži potpuni i neiscrpivi smisao. Zašto se rađamo, zašto postojimo, zašto radost, zašto tuga, zašto patnja, starost, smrt...? Sami sebi ne možemo odgovoriti. No, Bog kojem vjerujemo, koji nas je stvorio, koji se utjelovio, koji nas je otkupio i spasio, može nam dati odgovore i konačan smisao."

Mi tražimo Isusa na kompliciran način, a on je već prisutan: i s nama i u nama

Na Badnjak iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed vlč. Marija Brkića, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji nakon završenog poslijediplomskog studija iz dogmatske teologije u Rimu vrši službu župnog upravitelja Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu. Vlč. Mario Brkić, između ostalog, u propovijedi poručuje: "Bog se nije rodio kao ratnik koji će mačem istjerivati pravdu, nego kao dijete koje treba majku, njezino mlijeko, brigu i odgoj. Bog je htio biti jedan od nas: krhko ljudsko biće koje prolazi kroz sav život, od rođenja pa do smrti".

1 2 3 6
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja