Budi dio naše mreže

O zaključcima četverodnevne konferencije u Vatikanu na temu seksualnog zlostavljanja maloljetnika u Crkvi govorili su u nedjelju u Temi dana HRT-a predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić i urednica s Hrvatske katoličke mreže Diana Tikvić.

/ HKM

Završila je četverodnevna konferencija u Vatikanu na kojoj se govorilo o seksualnom zlostavljanju maloljetnika u Crkvi. Papa Franjo izložio je visoke predstavnike Crkve svjedočanstvima zlostavljanih. Pozvao je da se takvi zločini više nikada ne prikrivaju. O zaključcima konferencije govorili su u nedjelju u Temi dana HRT-a predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić i urednica s Hrvatske katoličke mreže Diana Tikvić.

U nedjeljnom nagovoru vjernicima okupljenima na Trgu Sv. Petra Papa je istaknuo da je problem seksualnih zlostavljanja nad maloljetnicima od strane članova klera prouzročio veliki skandal u Crkvi zbog dramatičnih muka žrtava, zbog neopravdane nepažljivosti prema njima i prikrivanja krivaca sa strane odgovornih u Crkvi. Papa Franjo dodao je kako je taj problem raširen na svim kontinentima, pa je odlučio suočiti se s njime na kolegijalan i sudogovoran način s predstavnicima pastira cijele katoličke zajednice.

Na Papin se nagovor osvrnuo nadbiskup Puljić, ističući da je Papa obuhvatio cjelovito tematiku zlostavljanja djece. “Ona je, nažalost – jedna tužna realnost. Papa se usredotočio na Crkvu, ali je u svom govoru obuhvatio svu ugroženu djecu, milijune njih diljem svijeta”, kazao je predsjednik HBK.

Dodao je kako Papa u svom govoru nije išao konkretno s prijedlogom da se svećenike zlostavljače djece odmah razriješi službe, ali je rekao kako će se takvi slučajevi, ako se dogode – uzeti jako ozbiljno. Nadbiskupa Puljića se posebno dojmila Papina rečenica: “Svećenici moraju biti na putu svetosti. Narod ima pravo na vrijednog svećenika. Božji narod će znati odgovoriti, jer sva zlodjela koja se čine – znak su Sotone. A protiv Sotone se može ratovati molitvom, poniznošću, kajanjem i čvrstom vjerom da povijest vodi Bog, iako se ovog trenutka čini da pobjeđuje Zli”, rekao je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Kristina Bojić i Diana Tikvić u Temi dana / Foto: screenshot HRT

“Dobro je što su se konkretno poručile neke stvari na ovako visokom nivou – nulta tolerancija ne samo za same zločine već i za njihovo prikrivanje i zataškavanje”, rekla je Diana Tikvić. Naglasila je da prikrivanje zločina dovodi do pogrešne poruke zlostavljačima da ih se neće otkriti i sankcionirati, ali i do općeg nepovjerenja i u crkvene i u pravne institucije jer su, kako je istaknula, u ovim slučajevima zakazale i jedne i druge. Podsjetila je da se približava vrijeme korizme u kojem vjernici mogu odgovoriti na Papin poziv, postiti i moliti, sami pokušati biti bolji ljudi, kako bi na taj način utjecali na cjelokupnu Crkvu.

“U Hrvatskoj su se stvari počele kretati na bolje, vidimo to i na posljednja dva slučaja u Splitu i Hvaru, gdje su crkvene institucije reagirale brže od pravnih”, rekla je Tikvić i dodala da Crkva ne može počinitelje zločina kazneno goniti, ali ima svoje stegovne mjere.

Zadarski nadbiskup zaključio je da je Papa postupio poput oca, ali i poput generala, zahtijevajući i moleći da se Crkva očisti od ovoga zla.

Cijelu emisiju pogledajte OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja