Budi dio naše mreže

Ključna riječ: zlostavljanje-djece

Spašavanje „zle“ djece od ralja smrti u Gani

U nekim dijelovima Afrike, djeca rođena s invaliditetom smatraju se zlom te ih se često i ubija. Sestra Therese i njezine Marijanke od euharistijske ljubavi posvećene su spašavanju takve djece.

S DRUGE STRANE OGLEDALA Zlostavljači su osobe koje su djeci vrlo bliske, odnosno, u koje djeca imaju povjerenje

Što se dogodi u zlostavljaču da u određenom trenutku nasrne na dijete? Može li se po određenim osobinama prepoznati da je netko pedofil? Koliko je opasno što se takve stvari događaju pod velom tajne, da roditelji to teško mogu otkriti? Kako roditelji mogu prepoznati da su im djeca izložena zlostavljanju – virtualnom i stvarnom, i kako mu pomoći da o tome govori? Neka su od pitanja na koje je odgovarao Tomislav Vurušić, savjetodavni terapeut i provoditelj psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji, u emisiji "S druge strane ogledala", u srijedu, 23. studenog. Trenutno radi u Caritasovoj kući za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi te kao vanjski suradnik bračnog i obiteljskog savjetovališta i Ureda za obitelj Porečke i Pulske biskupije.

ARGUMENTI Sprječavanje zlostavljanja – hitna zadaća Crkve

Koji su uzroci seksualnog zlostavljanja djece od strane crkvenih službenika? Postoji li veza između moći i zlostavljanja? Kako izgledaju programi formacije crkvenih službenika da bi se spriječila zlostavljanja ranjivih skupina? Koliko se i kako radi sa žrtvama te kako postupati kad se nasilje dogodi? To su samo neka od pitanja na koja su se tražili odgovori u Argumentima HKR-a 17. studenoga. Povod emisiji bio je Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja koji se obilježava dan kasnije.

U irskim katoličkim domovima nije bilo namjernih ubojstava ili zanemarivanja djece

U nekoliko nedavnih TV intervjua, glavna promotorica skandala, Catherine Corless, ponavljala je svoju tvrdnju da su djeca u tim ustanovama umirala od gladi. Međutim, nakon punih sedam godina istrage, Komisija je utvrdila da ni u jednoj od ovih ustanova nijedno dijete nije umrlo od gladi. Štoviše, Komisija, osnovana kao izravan rezultat Corlessinih tvrdnji, nije pronašla dokaze koji bi potkrijepili njezine druge tvrdnje.

Asia Bibi premijeru Pakistana: Pomozite otetim djevojčicama

Asia Bibi, prva žena osuđena na smrt u Pakistanu zbog bogohuljenja, pozvala je premijera države da pomogne kršćanskim djevojčicama te zemlje koje su otete, silovane i natjerane da se udaju za svoje otmičare. U postojećem zakonu o bogohuljenju u Pakistanu stoji da zbog prekršaja protiv Qur’ana počinitelji mogu dobiti kaznu doživotnog zatvora, a vrijeđanje proroka Muhameda je kažnjivo smrću. Određene grupe u Pakistanu koriste taj zakon kako bi otimali i mučili pripadnike religijskih manjina.

Predsjednik HBK i urednica HKM-a u Temi dana HTV-a

O zaključcima četverodnevne konferencije u Vatikanu na temu seksualnog zlostavljanja maloljetnika u Crkvi govorili su u nedjelju u Temi dana HRT-a predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić i urednica s Hrvatske katoličke mreže Diana Tikvić.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja