Budi dio naše mreže

Isus priprema svoje učenike za ono što će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana. Počevši od Cvjetnice, Crkva voli usporavati i ići Isusovim stopama dok priprema svoje učenike za svoju muku, smrt i uskrsnuće.

/ dz

Isus priprema svoje učenike za ono što će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana. Počevši od Cvjetnice, Crkva voli usporavati i ići Isusovim stopama dok priprema svoje učenike za svoju muku, smrt i uskrsnuće, piše Aleteia. Iako većina priča pronađenih u evanđeoskim izvještajima nema određeni datum ili vrijeme, one koje su se dogodile tijekom ovog tjedna relativno je lako pronaći.

U utorak tijekom Velikog tjedna, samo dva dana prije Isusove izdaje na Veliki četvrtak, Evanđelje objašnjava Isusove aktivnosti u Jeruzalemu i oko njega (vidi Matej 21-26).

Usahla smokva

Isus uzlazi u Jeruzalem iz Betanije i primjećuje uvenulu smokvu.

Ugledavši smokvu pokraj ceste, prišao joj je, ali na njoj nije pronašao ništa osim lišća. A on mu je rekao: “Ugleda smokvu kraj puta i priđe k njoj, ali ne nađe na njoj ništa osim lišća pa joj kaže: “Ne bilo više ploda s tebe dovijeka!” I smokva umah usahnu. Vidjevši to, učenici se začude: “Kako umah smokva usahnu! Isus im odvrati: “Zaista, kažem vam, ako budete imali vjeru i ne posumnjate, činit ćete ne samo ovo sa smokvom, nego – reknete li i ovoj gori: `Digni se i baci u more!`, bit će tako. “ (Matej 21, 19-22)

Preispitivanje njegovog autoriteta

Ubrzo nakon ulaska u grad Jeruzalem, Isus se penje u Hram. Tamo ga farizeji i saduceji pokušavaju uhvatiti u riječi, pitajući ga za njegov autoritet.

Kad je ušao u područje hrama, glavni svećenici i starješine naroda prišli su mu dok je poučavao i rekli: “I uđe u Hram. Dok je naučavao, pristupiše mu glavari svećenički i starješine narodne te ga upitaše: “Kojom vlašću to činiš? Tko ti dade tu vlast? ” Isus im je u odgovor rekao: „Isus im odgovori: “I ja ću vas jedno upitati. Ako mi na to odgovorite, ja ću vama kazati kojom vlašću ovo činim.” Krst Ivanov odakle li bijaše? Od Neba ili od ljudi?” A oni umovahu među sobom: “Reknemo li `Od Neba`, odvratit će nam: `Zašto mu, dakle, ne povjerovaste?` A reknemo li `Od ljudi`, strah nas je mnoštva. Ta svi Ivana smatraju prorokom. Tako su Isusu odgovorili: “Ne znamo. Zato odgovore Isusu: “Ne znamo.” I on njima reče: “Ni ja vama neću kazati kojom vlašću ovo činim.” (Matej 21, 23-27)

Prispodobe na Maslinskoj gori

Isus se upušta u njihova pitanja, ali dovoljno brzo kreće iz Jeruzalema blizu večeri da se vrati u Betaniju. Na povratku se zaustavlja na Maslinskoj gori i iznosi razne prispodobe o posljednjim vremenima (vidi Matej 24-26). Svoje parabole zaključuje pripremajući svoje učenike za ono što će se sljedeće dogoditi.

Kad je Isus završio sve ovo, rekao je svojim učenicima: “I kad Isus završi sve te besjede, reče svojim učenicima: “Znate da je za dva dana Pasha, i Sin Čovječji predaje se da se razapne.” (Matej 26, 1-2)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja