Budi dio naše mreže

Ključna riječ: veliki-tjedan

5 filmova koje možete gledati za Veliki tjedan

Ovog Velikog tjedna provodimo puno više vremena u našim domovima, što pruža izvrsnu priliku za upoznavanje života svetaca i Isusa Krista. Jedan od načina kako to možemo učiniti je i putem filmova, a donosimo vam popis nekih s kojima se možda još niste susreli!

Molitva na Veliki ponedjeljak

Benediktinac Anselm Gruen pripremio je i molitvu za Veliki ponedjeljak. Povucimo se u osamu, pročitajmo odlomak Svetoga Pisma i izrecimo srcem ovu molitvu:

Bogatstvo liturgije Velikoga tjedna

Cvjetnicom smo ušli u Veliki tjedan, poseban tjedan u liturgijskoj godini, u kojemu svi kršćani slave otajstva svoje vjere i pripremaju se za najveću svetkovinu Uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista.

Gdje je cvijeće ovogodišnje Cvjetnice?

Korizma 2020. u Hrvatskoj započela je objavom da je toga dana od koronavirusa obolio naš prvi sugrađanin. Sve što se dalje događalo, uključujući potres u Zagrebu, snijeg, pijeskom onečišćeni zrak, bila je i kušnja naše vjere. Ipak, tri smo nedjelje još dolazili na misna slavlja, a onda je pandemija i to zaustavila. Podsjetimo se, bile su to Čista, Pačista i Bezimena nedjelja. Sredoposnu i Gluhu nedjelju proslavili smo u kućnim Crkvama, a tako ćemo i šestu - Cvjetnicu.

Kako se pripremiti za Veliki tjedan kod kuće?

Sada, kada se korizma bliži kraju i nastupa najsvetiji tjedan u godini, počinjemo polako prihvaćati činjenicu da ćemo ju provesti također u našim domovima. Unatoč nešto drugačijem Velikom tjednu i dalje imamo priliku posvetiti se molitvi i razmatranju, a u tekstu vam donosimo i nekoliko kreativnih prijedloga kako to možete ostvariti.

Vazmeno bdijenje - najvažnije slavlje koje obasjava kršćanski smisao i hod vjere

"Svjetlo, Riječ, voda i kruh četiri su simbola u središtu Vazmenog bdjenja na vrhuncu Vazmenog trodnevlja s kojima se ulazi u proslavu Kristove pobjede nad smrću samim uskrsnućem. Svjetlo donosi nadu u tami jer Krist je svjetlost svijeta", o Vazmenom bdijenju piše asistent na Katedri liturgike Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, svećenik Zagrebačke nadbiskupije vlč. mr. sc. Milan Dančuo.

Liturgija Velikog petka - Križ simbol spasenja i znak velike Božje ljubavi prema svakome čovjeku

"Štovanje relikvije svetoga Križa u najstarijim rimskim zapisima ima više karakter osobne pobožnosti pa je vrlo vjerojatno da štovanje Križa pod istočnim utjecajem ulazi u liturgiju Velikog petka i stapa se s već postojećom službom Riječi", o značenju i obredima Velikog petka piše asistent na Katedri liturgike Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, svećenik Zagrebačke nadbiskupije vlč. mr. sc. Milan Dančuo.

Veliki četvrtak - spomen Isusove posljednje večere

"Kršćani slaveći euharistiju Njemu u spomen ne slave jednostavnu ili puku komemoraciju Posljednje večere, nego u zahvalnosti slave spomen na Kristovu žrtvu na križu koja postaje središnje mjesto novog Saveza", o značenju i obredima Velikog četvrtka piše asistent na Katedri liturgike Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, svećenik Zagrebačke nadbiskupije vlč. mr. sc. Milan Dančuo.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja