Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 17. ožujka 1995. godine poginuo je pripadnik 7. gardijske brigade „Pume“ i heroj Domovinskog rata Marijan Šenjug.

/ Borna Marinić

Marijan Šenjug rođen je 8. listopada 1958. godine u Zagrebu kao najmlađi od četvero djece u obitelji Petra i Zore, rodene Šešerko. Odrastao je u Zaboku uz braću Vladu (1947.) i Vinka (1952.), te sestru Anu (1954.). Roditelji su mu bili radnici. Osnovnu je školu završio u Zaboku, a zanimanjem je bio radnik, zaposlen u tvornici “Regeneracija” u Zaboku. Imao je puno prijatelja, a pamte ga kao iznimno vedru osobu. Igrao je nogomet, a volio je i motore. Čak ih je vozio i na motorističkim utrkama. Planirao je stvoriti obitelj, nije bio oženjen.

Kada je počeo Domovinski rat, ovaj Zagorac dragovoljno se u ljeto 1991. godine pridružio pričuvnom sastavu MUP-a s kojim prolazi niz ratišta, pored ostaloga i pakračko. Nakon što je osnovana 7. gardijska brigada „Puma“, u siječnju 1993. ulazi u njezin djelatni sastav kao pripadnik 1. bojne. 

Nakon sudjelovanja u operaciji „Zima-94“, u prosincu 1994., dobar dio ratnog puta „Puma“ postao je vezan uz BiH. Tako skupina „Puma“ u kojoj je bio i Marijan Šenjug 15. ožujka stiže na livanjsko ratište te zauzima položaje na Dinari. Iako je u Sarajevu u siječnju 1995. godine bilo potpisano primirje ono je povremeno kršeno otvaranjem vatre s neprijateljskih položaja. Jedan takav iznenadan topnički napad bio je koban za Marijana Šenjuga koji je stradao prilikom popravka telefonske linije.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja