Budi dio naše mreže

U rujnu 2012. u glavnom gradu Latvije pokrenuta je kampanja pod nazivom „Za život“ koja ima za cilj informirati žene i njihove obitelji o pobačaju i njegovim posljedicama. Na početku kampanje predstavljena je instalacija od 27 skulptura nerođene djece s malim pijedestalom na kojem je na tri jezika upisano 27 priča tj. razloga zbog kojih su se majke ovih beba odlučile na pobačaj.

/ Tihana Semijalac

Postoje skulpture koje nam mogu izmamiti osmijeh na lice, dok ima i onih koje snažno progovaraju o bolnim temama nekog vremena i tjeraju na suze. Jedno od takvih umjetničkih djela bez sumnje je spomenik nerođenoj djeci u Rigi autorice Eve Riekstina, podignut s ciljem da u ljudima probudi svijest o strahotama pobačaja, najvećeg zla našeg vremena, donosi TostPost.

U rujnu 2012. u glavnom gradu Latvije pokrenuta je kampanja pod nazivom „Za život“ koja ima za cilj informirati žene i njihove obitelji o pobačaju i njegovim posljedicama. Na početku kampanje predstavljena je instalacija postavljena u Starom gradu (Old town Riga u blizini hotela de Rome), spomenik nerođenoj djeci koji se sastoji od 27 skulptura nerođene djece. Zašto 27? Prema statistikama, to je broj pobačaja koji se izvrši u Latviji u jednom danu.

Svako dijete ima mali pijedestal na kojem je na tri jezika (ruskom, engleskom i latvijskom) upisano 27 priča tj. razloga zbog kojih su se majke ovih beba odlučile na pobačaj.

Organizatori su zaključili kako bi to mogao biti dobar način da privuku žene koje razmišljaju o pobačaju, smatrajući nužnim da te obitelji dobiju potpune informacije o ovoj strašnoj odluci i, što je najvažnije, da spoznaju koje su njegove posljedice. U takvim situacijama većina žena je u strahu i nažalost ne razmišlja o tome što čini.

Kampanja poziva građane, ali i posjetitelje Latvije na razmišljanje o ovom ozbiljnom problemu, ubojstvu nerođenog ljudskog bića, što čini se mnoge ne ostavlja ravnodušnima, jer spomenik nerođenoj djeci u Rigi privlači velik broj ljudi. Uvijek je netko na trgu, uvijek je položeno svježe cvijeće koje ljudi donose i ostavljaju pored skulptura nerođene djece izražavajući na taj način svoju tugu i bol.

Slični spomenici podignuti su i kod nas u Karlovcu te u poljskom Obrzycku, a dirljiv je i onaj u Sloveniji s likom djevojčice koja nježno miluje svoju uplakanu majku na koljenima, tješeći je i opraštajući joj za taj bolni čin.

Spomenik nerođenima u Sloveniji / Foto: Facebook

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja