Budi dio naše mreže

O bundevi i njezinom bogatom nutritivnom sastavu govorile su u novoj HKR-ovoj emisiji 'Zdravi tanjur' nutricionistkinje Marta Kraljević i Andreja Čondor.

/ mk

Kada biste igrali igru asocijacija vezanih uz jesen uz pojmove poput kestena, opadanja lišća, berbe grožđa, zasigurno bi se našla i bundeva. S punim pravom možemo reći da je ona kraljica jeseni.

Odlikuje je dobar nutritivan sastav, mogućnost konzumacije u slatkim i slanim jelima, a uz to daje i koštice od koje se proizvodi takozvano „crno zlato“ poznato kao bučino ulje.

1. Vrste bundeva

Bundeva ili buča dijeli se na nekoliko vrsta od kojih su najpoznatije muškatna bundeva (prepoznatljivog kruškolikog oblika), hokkaido bundeva (poznata po svojoj jakoj narančastoj boji) te obična uljna bundeva koju možete prepoznati po narančastoj kori sa zelenim linijama.

2. Kraljica jeseni – kraljica zdravlja

Nutricionizam definitivno ne potiče uzdizanje pojedine namirnice na tron jer je za zdravlje organizma potrebna raznovrsnost u prehrani. Ipak određene namirnice kao što je primjerice bundeva zahtijevaju pozornost. Bundeva predstavlja dobar izvor prehrambenih vlakana važnih za zdravlje crijeva te crijevne mikroflore. Ono što će posebno dojmiti osobe koje pokušavaju smršaviti je to da bundeva spada u nisko kaloričnu hranu. 100 g bundeve sadrži samo 20 kcal (usporedbe radi 100 g banane sadrži 90 kcal, a 100 g badema 576 kcal). Gusta juha od poriluka i bundeve može biti dobar izbor za večeru kod osoba koji su u procesu gubitka kilograma. Narančasta boja mesa bundeve pokazatelj je prisutnosti β karotena, a neke od njegovih uloga u organizmu su antioksidativno djelovanje, zaštita kože i vlažnost sluznice, jačanje imuniteta i prevencija noćnog sljepila. On je vrlo važan mikronutrijent jer se iz njega pretvorbom u tijelu dobiva vitamin A. Magnezij, kalij, folna kiselina te vitamini C i E također se kriju u ovoj nutritivno bogatoj namirnici. Bundeva je prikladna i za dijabetičare jer ima nizak GI. Samim time stopa porasta glukoze u krvi nakon konzumacije neće biti velika.

3. Kako pripremiti bundevu?

Još jedna od mnogih prednosti bundeve jest što je cjenovno vrlo prihvatljiva namirnica. S obzirom na mogućnost njene široke primjene svakako je uvrstite u vaš jesenski jelovnik.

Slana jela s bundevom koja vrijedi probati su:

  • Gusta krem juha od bundeve

  • Žuti rižoto s pireom od bundeve

  • Slana bučnica

  • Pečena bundeva kao prilog mesu ili ribi

  • Povrtna variva s pireom od bundeve

Za one koji svoje nepce žele zadovoljiti nečim slatkim mogu se pripremiti:

  • Muffini s bundevom i tamnom čokoladom

  • Pekmez od bundeve

  • Tart s muškatnom tikvom

4. Rezanci od sušene buče

Za kraj, umjesto recepta dana donosimo vam preporuku za autohtoni proizvod s područja Hrvatske Kostajnice. Riječ je o rezancima od sušene buče. Možete ih kupiti kao gotovi proizvod od lokalnih proizvođača ili se sami okušati u sušenju. Bundeva se oguli izvana te izdubi iznutra na način da se odstrane koštice. Mesnati dio buče reže se na rezance debljine 2-3 mm, koji se potom suše obješeni na suncu kroz tri dana. Rezanci od buče se poput tjestenine pripremaju s raznim umacima, u kombinaciji s povrćem ili gljivama. Svaka kostajnička obitelj ovo jelo priprema za Badnju večer kao prilog ribi.

Emisija Zdravi tanjur emitira se utorkom u 16:30 u programu HKR-a.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja