Budi dio naše mreže

Bugarska će biti prva država članica EU-a koja će imati svece kao motive na uobičajenim kovanicama eura. Ova zemlja bi se trebala pridružiti eurozoni 1. siječnja 2025. godine. Zaštitnik Bugarske, Ivan Rilski, pojavit će se na kovanici od 1 eura, dok će se monah Pajsije Hilandarac pojaviti na kovanici od 2 eura, objavila je Bugarska narodna banka nakon što je ranije ovaj tjedan dovršila proces koordinacije i odobrenja dizajna kovanice.

/ mp

Ivan Rilski (876.–946.) bio je prvi bugarski pustinjak i utemeljio je najveći samostan u zemlji na planini Rila. Od 1999. prikazan je na kovanici od 1 leva, koja će vrijediti do uvođenja eura. Pajsije Hilandarac (1722.–1773.) smatra se prvim povjesničarom svoje nacije i pionirom bugarskog nacionalnog preporoda 18. i 19. stoljeća. Ivan je na novcu prikazan s habitom, križem i aureolom, dok Pajsije na prvu nije prepoznatljiv kao redovnik ili svetac. Dvojica prikazanih su sveci Bugarske pravoslavne Crkve, izvijestio je 16. veljače katholisch.de.

Početkom veljače Vijeće Europske unije odobrilo je dizajne kovanica nakon što nije primilo primjedbe od zemalja članica eurozone unutar Europske unije. U prošlosti su dizajni kovanica s kršćanskim motivima nailazili na rezerve. U 2013. Slovačka je tek nakon odgode uspjela pustiti u opticaj prigodni kovani novac od 2 eura sa slavenskim apostolima Ćirilom i Metodom jer su Francuska i Grčka, između ostalih, imale prigovor na križeve i aureole u motivu. U konačnici je prvotno planirani dizajn prigodne kovanice uspio. Iste je godine Europska komisija odbila predloženi prikaz Krista kao Pantokratora na novčićima iz Andore. Vatikan je pak 2013. za Svjetski dan mladih u Riju pustio u opticaj i kovanicu od 2 eura s kipom Isusa Krista. Zamjerke kovanicama iz Andore i Slovačke temeljile su se na kršenju načela vjerske neutralnosti. Procedura odobravanja EU kovanica ne postavlja nikakve kriterije za sadržaj, ali daje mogućnost državama članicama EU da iznesu opravdane prigovore.

Jedini drugi svetac na kovanicama eura je sveti Marin iz Riminija, koji je prikazan na kovanicama od 20 centi iz San Marina. San Marino pripada eurozoni, ali nije članica EU. Kovanice iz Vatikana s likom pape Ivana Pavla II., koje su puštene u optjecaj za njegova života i prije proglašenja svetim, još uvijek su važeće. Religiozni motivi i građevine te sveci nalaze se na raznim prigodnim i kolekcionarskim kovanicama, među kojima je i Apostol Pavao (Vatikan, 2 eura), irski apostol Brendan (Irska, 10 eura) i Karlo Veliki (Njemačka, 2 eura).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja