Budi dio naše mreže

Pobjednički zgoditak na 57. Super Bowlu postigao je Harrison Butker, katolik koji je nakon utakmice odao priznanje svojim suigračima i dao slavu Bogu.

/ lm

S izjednačenim rezultatom 35-35 i tek nekoliko sekundi do kraja utakmice, Harrison Butker postigao je pogodak iz polja (field goal) za pobjedu Kansas City Chiefsa nad Philadelphia Eaglesima rezultatom 38-35. Riječ je o Super Bowlu, finalu Lige američkog nogometa i vjerojatno najvažnijem sportskom događaju u SAD-u, s iznimno velikom gledanošću i još većom financijskom zaradom, prenosi Nedjelja.ba.

Kasnije je 27-godišnji igrač otvoreno govorio o svojoj katoličkoj vjeri, a mnogi su na društvenim mrežama brzo primijetili da je tijekom utakmice Butker oko vrata nosio nešto što je izgledalo kao smeđi škapular, sakramental iz karmelske tradicije.

Harrison Butker i škapular / Screenshot

Škapular je, naime, dio gornje odjeće koju nose redovnici: benediktinci, cisterciti, premonstranti i karmelićani, a simbolički škapular, načinjen od komadića platna, nosi i pobožni puk, kao znak sudjelovanja u povlasticama i zaslugama pojedinoga reda. Najpoznatiji jest upravo karmelski koji se nosi kao znak posvete Gospi.

Škapulari

U intervjuu za CNA 2022., Butker je govorio o svojoj ljubavi prema tradicionalnoj latinskoj misi, rekavši: “Mislim da ona doista privlači mnogo mladih ljudi koji traže odgovore. Oni traže sreću. A što se mene tiče, sreću sam našao u prihvaćanju vjere koju nudi Katolička Crkva.”

Sva slava Bogu.

A Patrick Mahomes, Butkerov suigrač koji je svoju momčad vodio do pobjede, također je govorio o važnosti svoje kršćanske vjere na konferenciji za novinare uoči nedjeljnog Super Bowla. “Znam da sam blagoslovljen što sam na ovoj poziciji  i zato što imam oslonac u vjeri. Znam zašto sam ovdje, i da se ne radi samo o pobjedama u nogometnim utakmicama. Riječ je o slavljenju Boga”, rekao je Mahomes te poentirao: “Nemam pritiska kada kročim na teren, jer znam zašto sam ovdje.”

Evo i linka na članak na engleskom jeziku koji donosi više o Butkerovoj ljubavi za svetu misu.

Evangelized by Beauty: NFL Kicker Harrison Butker Makes Encounters with Christ in the Liturgy His Main Goal

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja