Budi dio naše mreže

Znate li zašto zazivamo sv. Antuna kad želimo pronaći izgubljene stvari?

Mnogi katolici zazivaju sv. Antuna Padovanskog kako bi pronašli izgubljene predmete. Razlog tome je anegdota iz života sv. Antuna Padovanskog koji je izgubio dragocjenu knjigu.

/ mp

Kako donosi portal Aleteia, sv. Antun dok je bio u franjevačkom samostanu u Montpellieru, poučavao je i propovijedao je svojoj braći franjevcima. Sv. Antun uvijek je uz sebe imao knjigu psalama u kojoj su se nalazile brojne bilješke vezane uz gradivo koje je poučavao svoje studente teologije.

U 13. stoljeću kad bi netko izgubio određenu knjigu nije bilo jednostavno nabaviti drugu. Zapravo bilo bi gotovo nemoguće nadomjestiti knjigu.

Jedan od njegovih učenika odlučio je napustiti franjevačku zajednicu, a istovremeno sv. Antun nije mogao pronaći svoju knjigu. Naime, mladić je otišao iz samostana ponijevši upravo tu knjigu, a sv. Antun nije znao kako doći do njega.

S dubokim pouzdanjem molio se Bogu da mu se knjiga nekako vrati. Mladić je ubrzo vratio knjigu sv. Antunu tražeći njegov oprost, a istovremeno vratio se i u franjevačku zajednicu. Svetac je oprostio mladiću, ali sa zamolbom da mu to više nikad ne napravi. Ta se knjiga danas čuva u talijanskom samostanu u Bologni.

Nakon smrti sv. Antuna, ta je priča postala legendom i širila se brzinom munje. Postao je poznat kao snažan zagovornik u pronalaženju izgubljenih stvari.

Ključne riječi:
sveti antun

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja