Budi dio naše mreže

Mnogi katolici zazivaju sv. Antuna Padovanskog kako bi pronašli izgubljene predmete. Razlog tome je anegdota iz života sv. Antuna Padovanskog koji je izgubio dragocjenu knjigu.

/ mp

Kako donosi portal Aleteia, sv. Antun dok je bio u franjevačkom samostanu u Montpellieru, poučavao je i propovijedao je svojoj braći franjevcima. Sv. Antun uvijek je uz sebe imao knjigu psalama u kojoj su se nalazile brojne bilješke vezane uz gradivo koje je poučavao svoje studente teologije.

U 13. stoljeću kad bi netko izgubio određenu knjigu nije bilo jednostavno nabaviti drugu. Zapravo bilo bi gotovo nemoguće nadomjestiti knjigu.

Jedan od njegovih učenika odlučio je napustiti franjevačku zajednicu, a istovremeno sv. Antun nije mogao pronaći svoju knjigu. Naime, mladić je otišao iz samostana ponijevši upravo tu knjigu, a sv. Antun nije znao kako doći do njega.

S dubokim pouzdanjem molio se Bogu da mu se knjiga nekako vrati. Mladić je ubrzo vratio knjigu sv. Antunu tražeći njegov oprost, a istovremeno vratio se i u franjevačku zajednicu. Svetac je oprostio mladiću, ali sa zamolbom da mu to više nikad ne napravi. Ta se knjiga danas čuva u talijanskom samostanu u Bologni.

Nakon smrti sv. Antuna, ta je priča postala legendom i širila se brzinom munje. Postao je poznat kao snažan zagovornik u pronalaženju izgubljenih stvari.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja