Budi dio naše mreže

Trener Anton Đok: I sportska obitelj je bolja kada zajedno slavi Boga

Gostujući u programu HKR-a Hrvatske katoličke mreže - u emisiji 'Zašto vjerujem' - Anton Đok, trener Hrvatske hrvačke juniorske reprezentacije, je poručio: "Kada je Bog uz nas – i u sportskoj obitelji – puno nam je lakše i puno više darova dobijemo."

/ Ante Novak

„Pitanje ‘zašto vjerujem’ je u isto vrijeme teško pitanje, a u biti lagano pitanje”, poručio je za istoimenu emisiju gostujući u programu Hrvatskog katoličkog radija – Hrvatske katoličke mreže Anton Đok, trener Hrvatske hrvačke reprezentacije.

Život, kad ga sagledaš iz neke druge perspektive, mora imati neki smisao – pojasnio je Đok – odnosno nešto više, taj upliv Božji u sve nas kao njegova stvorenja, jer Bog je stvorio kako životinje tako sve druge organizme, a samo nama ljudima je dao dušu. I kad kreneš s tom pretpostavkom, kad kreneš misaono pokušati dokučiti zašto vjeruješ, upravo tu pronalaziš one prve argumente, primjerice, zašto mi ljudi imamo toliko razvijen mozak ili zašto imamo toliko razvijenu dušu. I otuda kreneš.

Još kad započneš sebi postavljati pitanja – nastavio je – dakako da kreneš tražiti također odgovore, a ako odgovore tražiš na pravome mjestu, a to je naša Crkva, tu onda sebi započneš otvarati sebi ona neka vrata prema vjeri, rekao je sugovornik emisije ‘Zašto vjerujem’.

Naglasio je da put vjere kreće upravo sa takvim nekakvim razmišljanjima, a tako nekako Đok je i krenuo jer kaže: „Tu sam pronašao sve odgovore, no i dalje imam pitanja, ali i pronalazim odgovore te mislim da će baš tako cijeli život trajati.”

Kako ju je nazvao ‘živa vjera’ ona će biti prisutna cijeli njegov život. „Vidim da bi moglo biti tako, jer život nosi svašta, svakakve situacije, gdje mi sami sebi uvijek iznova zbog nekih svojih privatnih okolnosti pokušavamo pronaći odgovor na pitanje: ‘Bože, zašto sada ovo?!’ I onda uvijek kreneš i potražiti zašto tako”, naglasio je Anton.

Rodio se 1987. godine. Živi i radi u rodnim Sesvetama za koje kaže da su već desetljećima rasadnik vrhunskih hrvača. Đok je diplomirani kineziolog, uspješni trener Hrvatske hrvačke juniorske reprezentacije, do 23 godine, koji se u zadnjih godinu i pol dana sa svojim momcima vratio s čak pet osvojenih međunarodnih medalja.

Riječ je – kako kažu naše kolege sportski novinari – o ‘jednome od najperspektivnijih mladih trenera’ koji se hrvanjem bavi puna dva desetljeća. Bio je član HK Sesvete, višestruki prvak države i hrvatski reprezentativac od 2004 do 2014. godine.

Na trenerski posao Đok gleda kao na svojevrsnu umjetnost, a ponajveća umjetnost za čitatelja portala HKM mogla bi biti ona duhovna jer sa svojim dečkima živi vjeru. Zajedno mole krunicu i zajedno odlaze na svetu misu. O tome kaže: „Ja kao trener ne namećem ništa. Jednostavno, svojim primjerom pokušavam dečkima pokazati koji je put – istaknuo je – najbolji za mene.”

Oni koji su to prepoznali slijede ga u tome iako – vjernički priznaje – ima mana. No, isto tako protiv slabosti se bori, a niti se predstavlja kao kakva moralna vertikala. Naprotiv, mane i slabosti kroti uz pomoć vjere, molitve, mise, Boga… Čak ga ponekad na priprema baš oni i podsjećaju da je zaboravio nedjelju, i njezino vrijeme za misu, jer ga toliko zaokupi trenažni proces.

To je život, taj neki suživot. Ja na nas gledam kao jednu sportsku obitelj, kao što je ona prava krvna obitelj, gdje je, mislim, nemoguće opstati bez molitve, zajedništva i euharistije. Kada je Bog uz nas – i u sportskoj obitelji – puno nam je lakše i puno više darova dobijemo”, smatra Anton Đok, trener Hrvatske hrvačke juniorske reprezentacije.

 

 

Ključne riječi:
anton đok

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja