Budi dio naše mreže

"Ivan je pokazao da je borac – ne samo na strunjači, nego i u životu. Njegova obitelj je prava kršćanska obitelj. Hrvanje je sport koji usađuje prave vrijednosti. Ta norma je filmska priča. Rekao bih da je norma izmoljena. Mnogi su molili da se dogodi to čudo i ona je, siguran sam, izmoljena od dragoga Boga", rekao je trener Hrvatske hrvačke reprezentacije Anton Đok, govoreći o mladom hrvaču Ivanu Hukleku, koji je izborio normu za Olimpijske igre u Tokiju.

/ hk

U emisiji “Aktualno” HKR-a u srijedu 12. svibnja gostovali su mladi hrvač Ivan Huklek, koji je prošloga tjedna ostvario normu za Olimpijske igre u Tokiju, i njegov trener, odnosno trener Hrvatske hrvačke reprezentacije, Anton Đok. “To je bila zadnja šansa da se kvalificiramo na Olimpijske igre”, rekao je hrvač Huklek te ispričao svoje dojmove sa Svjetskog kvalifikacijskog turnira u Sofiji.

“Bili smo hrvač Ivan Lizatović i ja. Nažalost, samo sam ja uspio izboriti normu. Imao sam pet borbi. U prvoj sam pobijedio Poljaka, u drugoj Talijana, u trećoj Čeha i u izravnoj borbi za olimpijsku normu u polufinalu sam pobijedio Šveđanina. U finalnoj borbi sam se borio protiv srpskog predstavnika, tj. Gruzijca koji hrva za Srbiju, a koji je predao meč. Završio sam kvalifikacijski turnir na prvom mjestu”, rekao je Huklek.

Ivan Huklek i Anton Đok na HKR-u

Hrvanje je jedan od najstarijih klasičnih olimpijskih sportova, a malena Hrvatska će na Olimpijadi imati dvojicu predstavnika – Božu Starčevića i Ivana Hukleka. Trener Đok ističe da je to posljedica kontinuiranog i dobrog rada.

“Imamo visokoobrazovane trenere i talentirane dečke. Naš sustav je posložen i kontinuirano daje rezultate. Možda ove dvije norme zvuče malo, ali u hrvanju je jako teško izboriti normu. Priča se da je teže osvoji normu za Olimpijske igre, nego olimpijsku medalju jer je sustav natjecanja jako rigorozan”, pojasnio je Đok te rekao da mogu biti zadovoljni jer Hrvatska ima svijetlu budućnost u Hrvanju.

Ivan je borac – ne samo na strunjači, nego i u životu!

Huklek je posvjedočio da je na hrvanje krenuo u četvrtom razredu osnovne škole na poticaj bratića. Bratić mu je i danas, kako je rekao, velika potpora. Trenirati je počeo u Hrvačkom klubu Sesvete, čiji je član i danas. Također, trenutno završava Kineziološki fakultet, smjer Hrvanje. “Želim i nakon svoje hrvačke karijere ostati u hrvanju”, istaknuo je.

Na natjecanju je Huklek pokazao ne samo veliku tjelesnu, već i mentalnu snagu. Naime, normu za Olimpijske igre izborio je nakon gubitka sestre. “Ivan je pokazao da je borac – ne samo na strunjači, nego i u životu. Njegova obitelj je prava kršćanska obitelj. Hrvanje je sport koji usađuje prave vrijednosti. Ta norma je filmska priča. Rekao bih da je norma izmoljena. Mnogi su molili da se dogodi to čudo i ona je, siguran sam, izmoljena od dragoga Boga”, istaknuo je trener Đok.

Ivan Huklek i Anton Đok na HKR-u s voditeljicom Katarinom Varenicom

Huklek je istaknuo da mu je obitelj velika podrška u svemu. Osim roditelja, veliku podršku mu daje i njegova supruga te jednomjesečni sin. “Ako djeca zavole hrvanje, jako je bitno da imaju podršku roditelja. Ako se zaljubiš u hrvanje, nikada nećeš odustati. Moji roditelji su bili uz mene u svim teškim trenutcima i znam koliko je to važno, ne samo u hrvanju nego u bilo kojem sportu”, istaknuo je.

Trener Đok ohrabrio je roditelje čija se djeca žele baviti hrvanjem, pojasnivši da ne postoji bezopasniji borilački sport od hrvanja. “To je kontaktni sport gdje se borba odvija na način da se izvode zahvati na mekanoj strunjači. U pravo meču neće doći do ozljede jer nam udaraca”, rekao je.

Sretni smo što smo prijatelji HKR-a!

Istaknuo je i da bavljenje borilačkim sportovima može jako lijepo izgraditi karakter mlade osobe i naučiti ju da u životu preuzima odgovornost. “Borilački sportovi izgrađuju karakter. Taj karakter poslije vodi tog čovjek kroz život. To je bitno i plemenito u takvim sportovima. U hrvanju se ne možeš sakriti iza nekog igrača. Izlaziš na borilište sam. Tvoj trener je u kutu i pomaže ti, ali boriš se sam. Isto tako, izlazimo sami u životnu borbu i borimo se s Božjom pomoći”, rekao je trener Đok.

Ivan Huklek i Anton Đok na HKR-u

Što se hrvanja u Hrvatskoj tiče, imamo svjetlu budućnost, istaknuo je trener Đok. “Sve više djece dolazi u naše klubove. Prepoznaje se kvaliteta i stručan rad. Bitne su odgojne metode gdje zdravi treneri dobro odgajaju djecu. Dvorane su nam pune i imamo i dobre uvjete. Puno klubova se razvija”, rekao je.

Huklek je inače prijatelj Hrvatskoga katoličkog radija. Posvjedočio je da ga je, nakon osvajanja norme, jedna novinar nazvao i pitao što to znači da je on prijatelj HKR-a. “Osjećam u sebi da trebam biti prijatelj HKR-a. Volim ga slušati, čast mi je biti prijatelj HKR-a. Htio bih reći da u sam u zadnjih mjesec dana naučio više nego u cijelom životu. Vjera je, uz srce, najbitnija”, poručio je Huklek.

Samo je jedna Istina!

Trener Đok ističe da u Hrvatskoj hrvačkoj reprezentaciji nema predrasuda zbog njihovog javnog življenja vjere. “Kod nas je takva klima da jedni druge nedjeljom povlačimo za rukav i idemo zajedno na misu. Svi rezultati koji se događaju su tu zbog Boga i vjere. Mi uvijek kažemo ‘neka bude volja tvoja’ i medalje se dogode. Sretni smo što smo prijatelji HKR-a i ponosni smo što smo u vašim emisijama zato što promovirate prave životne vrijednosti i istinu. Samo je jedna Istina”, zaključio je trener Anton Đok.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja