Budi dio naše mreže

Puni stolovi i puni želuci, a potom osjećaj težine, kajanja zbog pretjerivanja u piću i jelu i traženja načina kako detoksicirati organizam i skinuti dobivene kilograme – stvarnost je koja se ponavlja početkom svake nove godine. Tim povodom emisija Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija, emitirana 17. prosinca, imala je za temu pretjerivanje u jelu i piću te novogodišnje odluke o promjeni života. Gostovali su trener juniorske hrvačke reprezentacije Hrvatske Anton Đok, trener Ivan Miličević i nutricionist Luka Marasović. Emisiju je uredila i vodila Diana Tikvić.

/ sd

„Potrebno je naći pravu mjeru za blagdanskim stolom. S druge strane vrijeme blagdana nije vrijeme spavanja nego i vrijeme aktivnosti”, rekao je Đok. Na temelju rada sa sportašima govorio je o samodisciplini, te o važnosti posvješćivanja da suzdržavanje, npr. od hrane u blagdanskim danima, nije bijeg nego može biti zadovoljstvo ako se posvijesti cilj toga čina. Pozornost je svratio i na duhovnu komponentu i na važnost učenja reći ‘ne’. „Danas se dosta toga nudi, i kada koračamo kroz život moramo znati postaviti mjeru”, istaknuo je te dodao da pretjerivanje u hrani ima u pozadini i druge probleme koje bi trebalo osvijestiti i rješavati.

Anton Đok

Trener juniorske hrvačke reprezentacije osvrnuo se i na motivaciju za bavljenje sportom koja dolazi od kulta ljepote. „Ta motivacija ne traje dugo, jer je poticana osjećajem da si poželjan što dobro izgledaš. S druge strane imamo ljude koji vole sport, i treba pronaći način kako uspjeti zavoliti sport. Pritom je važno nastojati raditi korake prema zdravlju, ali ne zadavati si prevelike ciljeve”, rekao je Đok.

Određeni nutrijenti, poput šećera, masti, bjelančevina, imaju individualan utjecaj na svaku osobu, rekao je Marasović ističući potrebu osobnog upoznavanja potreba svoga organizma. U osvrtu na razne dijete koje se reklamiraju upozorio je kako je svako odlaženje u krajnosti nepoželjno. Postoje, kako je rekao, brojni alati za uspješnu procjenu poput genetskih testiranja, krvnih testova i sl., ali je ključno prepoznati mehanizam ravnoteže organizma.

Luka Marasović

Marasović je nadalje istaknuo da zdrava hrana nije skupa, nego je jednostavna i primjenjiva. „Za promjene je potrebno konzumirati namirnice najbliže onome što se nalazi u okolini u kojoj živimo, bez dodatnih pojačivača okusa u njihovoj pripremi”, rekao je preporučujući za postizanje ravnoteže, nakon blagdanskih trpeza, konzumaciju veće količine voća, povrća i tekućine kako bi se tijelo očistilo od nepoželjnih komponenata.

Ivan Miličević

Da konstantna edukacija čovjeka jamči njegov napredak, istaknuo je i Miličević. Po pitanju promjene prehrambenih navika upozorio je kako organizam uvijek reagira otporom. „Nema brzih rješenja i rezultata jer uspjeh dolazi kroz stabilnu promjenu, s niskim intenzitetom i kroz dugi period. Bitno je voljeti sebe. Različiti tipovi ljudi posjeduju različite tipove tijela, genetiku,… nekima je teže, a nekima je lakše. No, bitan je konstantni rast koji dolazi postupno kroz cjelinu duha i tijela”, rekao je Miličević.

Govoreći, pak, o detoksikaciji Miličević je primijetio da smo danas u deficitu kisika i dnevnog svjetla, obzirom na radne i životne navike.Stres je ključni okidač za organizam, jer pod stresom ne rade organi kako treba i postajemo robovi trenutka. Netko tko bi si trebao popraviti život nakon blagdana jednostavno treba pokušati kvalitetnije disati. Poželjno je uključiti i šetnje, za početak je i samo hodanje korisno”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja