Budi dio naše mreže

Vlč. Hrvoje Zovko, svećenik Sisačke biskupije i student liturgike na Papinskom liturgijskom Institutu sv. Anselma u Rimu, predvodio je misno slavlje u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu na Veliku srijedu, 5. travnja 2023. gdje je okupljenim vjernicima ispričao kako je dobivanje potvrde za kumstvo bilo početak njegove slagalice prema svećeništvu.

/ lm

Nemojmo predati Isusa kao Juda već se Njemu predajmo kao Petar

Tumačeći liturgiju Velikog tjedna, vlč. Zovko istaknuo je kako je ona započela Nedjeljom Muke Gospodnje – Cvjetnicom – koja na jedinstven način u jednom liturgijskom slavlju donosi dva evanđeoska navještaja. Prvi jest Gospodnji ulazak u Jeruzalem, dok je drugi Muka Gospodina našega Isusa Krista. Osvrćući se kratko na sam ulazak u Veliki tjedan, propovjednik je u ova dva evanđeoska izvještaja prepoznao dvije realnosti ljudskoga života. Dok je čovjek sposoban, s jedne strane blagoslivljati Gospodina, sposoban je također u svome životu izreći i riječi „Raspni ga!“.

Petar je otvoren novosti koju Bog priprema za njega, dok Juda, zatvoren u vlastite sheme o životu ne dopušta Božjoj misli da mu pokaže drugi i bolji put za njegov život.

Vlč. Zovko nastavio je s ocrtavanjem Velikog tjedna podsjećajući kako od ponedjeljka do srijede, neposredno prije ulaska u Vazmeno trodnevlje, razmatramo jedan neočekivani misterij – misterij Jude. U ponedjeljak se u Judinom srcu pojavljuje klica želje za izdajom, dok u utorak u prvi plan dolazi Petar zaklinjući se kako nikada neće iznevjeriti Gospodina. Međutim Gospodin Petru pokazuje kako i pred njime stoje dvije realnosti – blagosloviti ili razapeti.

Vlč. Hrvoje naglasio je težinu Petrovog zatajenja i Judine izdaje govoreći kako svakome od nas, bilo izdaja, bilo zatajenje stvaraju bol, neovisno o tome koja se od te dvije stvarnosti u našemu životu dogodi. Međutim, nastavlja propovjednik, Petar postaje poznat kao sveti Petar, dok se uz Judu veže epitet izdajnik.

Dok je čovjek sposoban, s jedne strane blagoslivljati Gospodina, sposoban je također u svome životu izreći i riječi „Raspni ga!“

Ključ razumijevanja ova dva života jest ucjepljenje u Božju ljubav i milosrđe. Upravo zato što je Petar u njih bio duboko ucijepljen, znao je da se ne treba opterećivati veličinom svoga grijeha, nego u pokajanju gledati veličinu Božjeg milosrđa. Petar je otvoren novosti koju Bog priprema za njega, dok Juda, zatvoren u vlastite sheme o životu ne dopušta Božjoj misli da mu pokaže drugi i bolji put za njegov život. Dok je Juda snovao o tome kako predati Isusa, Petar je okajavajući grijeh razmatrao kako se predati Isusu i njegovoj ljubavi.

Božja ljubav je cjelovita i vječna.

Kakva je Božja ljubav koju je Petar upoznao? Možemo prvo razmišljati o tome kakva je nerijetko naša ljudska ljubav. Prvi smjer je da ljubimo u drugoj osobi ono što nam se sviđa, što nam je lijepo, a puno puta ono što nam se kod te osobe ne sviđa želimo odrezati, amputirati, odstraniti, da ostane u toj osobi samo meni lijepo i ugodno. Drugi smjere jest ljubiti dok nema križa u odnosu, a kada treba proliti krv za drugu osobu, onda često radimo korak unazad.

Božja ljubav je cjelovita – ljubi svaki dio čovjeka; i vječna – ljubi ga i kada nije besprijekoran. Vlč. Zovko zaključio je propovijed potaknuvši vjernike da razmatraju tu Božju ljubav koja se nikada nije povukla i koja ljubi cjelovito.

Put od potvrde do svećeništva

Pri kraju misnog slavlja rektor Sente prisjećajući se zajedničkih dana u Sisku s vlč. Hrvojem te ga zamolio da vjernicima prepriča nekoliko događaja o svome putu prema svećeništvu. Tom prigodom vlč. Zovko je kazao: „Jedan od krivaca je župnik Toni. On je „kriv“ što sam ovdje danas. Neki dan sam ga iz Rima nazvao s obzirom da sam čuo da je imao nesreću s rukom, a razgovor je završio s dogovorom o večerašnjem slavlju svete mise.

U jednom širem smislu je Toni kriv i što sam ovdje kao svećenik. Naime, kada sam jednom kao srednjoškolac došao u župni ured kako bih preuzeo posvjedočenje poradi kumstva na krizmi, tadašnju sisački župnik Antun Sente izdao mi je posvjedočenje uz molbu da pokuša barem jednom u idućim mjesecima doći na katehezu za mlade.

I tako sam jednom došao na susret mladih i tu je zapravo u Crkvi započeo život jednog dečka koji studira ekonomiju i ima osamnaest godina.

Obećao sam mu da ću doći, ali su se u meni tada pojavili mnogi upitnici. Prva stvar – nisam znao da u crkvi postoje mladi, druga stvar nisam znao što znači kateheza, ali sam znao da ću na taj način dobiti potvrdu. I tako sam jednom došao na susret mladih i tu je zapravo u Crkvi započeo život jednog dečka koji studira ekonomiju i ima osamnaest godina. U meni su se malo po malo počeli odvijali značajni događaji koji su me doveli do toga da prekinem studij ekonomije i da mi spomenuti župnik napiše preporuku za ulazak u bogosloviju.

Bog je lijepo iskoristio jedan susret u župnom uredu, u vremenu priprema za krizmu uobičajenu stvar, kao što je dobivanje posvjedočenja za kumstvo, da u meni probudi, odnosno da me dovede do otkrivanja svećeničkog poziva.

Bog je lijepo iskoristio jedan susret u župnom uredu.

Mons. Sente na svjedočanstvo vlč. Hrvoja nadovezao se kako se ni sada ne umara od roditelja koji u ime svoje djece dolaze u župni ured tražiti posvjedočenje, pozivati upravo njihovu djecu da sami u susretu sa svojim župnikom dobiju potrebni crkveni dokument. Ne garantira da će svaki potencijalni kum ili kuma prilikom dobivanja crkvenog dokumenta dobiti i poziv za svećenika ili časnu sestru, ali želi biti otvoren mogućnosti da u susretu u župnom uredu bude otkriven Bog.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja