Budi dio naše mreže

Don Tomislav Lukač u još jednom poučnom videu objasnio je značenje križa prema kojem možete prepoznati salezijanskog svećenika.

/ mk

Na prednjoj strani u podnožju križa stoji S. D. B. što znači salezijanci don Bosca. “Mi smo salezijanci svećenici i redovnici koji rade s mladima, a osnovao nas je sv. Ivan Bosco – svećenik koji je u 19. st. radio s napuštenim i siromašnim mladima po ulicama Torina”, objasnio je.

U središtu križa nalazi se prikaz pastira koji na svojim ramenima nosi ovcu. Isus je dobar pastir koji je dao vlastiti život za svoje ovce, tj. za sve nas. Lukač je istaknuo kako salezijanci po uzoru na Isusa i don Bosca daju svoje živote za mlade kako ti mladi ne bi zalutali sa svoga puta i kako bi se vratili na pravi put.

Na poleđini križa stoji don Boscova rečenica koja je upućena svim salezijancima: Studia di farti amare. U prijevodu na hrvatski jezik ona znači: Nastoj da te zavole.

Don Tomislav je rekao kako je zadaća salezijanaca da budu blizu mladima u igri, u druženjima, pa čak i na društvenim mrežama “kako bi nas mladi zavoljeli, a preko nas i prave životne vrijednosti i vjeru u dragoga Boga”.

Mnogi su ga pitali kako se može nabaviti ovaj križ, a on je s osmjehom poručio: “Fun fact: moraš postati salezijanac!”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @dontomislavlukac

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja