Budi dio naše mreže

Hvaljen i slavljen Isus nerođeni pod srcem Marije trudnice, pozdrav je  „branitelja života“ koji objedinjuje svetkovinu Blagovijesti i Dan nerođenog djeteta koji se unutar Crkve slave 25. ožujka.

/ ab

Bog postaje čovjekom pod srcem jedne žene

Na današnji dan slavi se “spomen na najsvetiji čin kojim se završilo vrijeme Staroga zavjeta. Cijelo je čovječanstvo činom utjelovljenja Božjega obasjano svjetlom iz Marijine utrobe“, istaknuo je u razgovoru za Hrvatski katolički radio osnivatelj i voditelj pavlinskog Centra za nerođeni život – “Betlehem” o. Kornelije Marko Glogović.

„Bog postaje čovjekom pod srcem jedne žene, izabranice Židovskog naroda – Mirjam, Blažene Djevice Marije koju toliko ljubimo. Danas možemo reći da je ovo najradosniji blagdan kršćanstva jer je on početak jednog sasvim novog, nečuvenog odnosa Boga s ljudima“, kazao je o. Marko.

U djetetu Isusu, odsjev je svakog nerođenog djeteta. Blagovijest „neupitno zasvagda govori, potvrđuje svetost i nedodirljivost svakog nerođenog djeteta u njegovom dostojanstvu najmanjeg čovjeka, stvorenog na sliku Božju“, istaknuo je te poručio:

„Pozvao bih sve da proslavimo ovu svetkovinu u stavu iskrene zahvalnosti, prvenstveno za dar života svakoga od nas, za dar Isusova života danas, za dar Božjeg života u nama, tog života kojeg imamo kroz sakramente; tog života koji pobjeđuje smrt. Zahvalimo za život svake trudnice majke, za život svakog nerođenog i rođenog djetešca. Svako dijete je čudo, jedna neopisiva radost i svjetlost koja se događa jednoj obitelji, jednome braku.

Pozivam sve da zaista zahvalimo srcem za dar i blagoslov kojega imamo u obiteljima, u mladima, u zaručnicima. Danas također molimo za sve koji nose križ života, koji se bore s nekom krizom, padom, ropstvom… Krist dolazi spasiti čovjeka, iscijeliti… dati mu život u punini, kako piše u Evanđelju po Ivanu. Zahvalimo danas kroz molitvu i za naše križeve jer i oni imaju smisla u tom otkupiteljskom djelu Gospodina Isusa. Zahvalimo Gospodinu i za Pokret za život… za sve što taj Pokret za život radi Božjom milošću i pozivom“, potaknuo je pater Glogović.

Simbolična zaštita života

Zanimljivo je podsjetiti kako je Hrvatska narodna banka, obilježavajući ulazak u treće tisućljeće, u optjecaj pustila prigodni kovani novac od 25 kuna, oblika pravilnog dvanaesterokuta.

Foto: HNB

Unutar jezgre kovanog novca, izgrađene od slitine, bakra, aluminija i nikla, prikaz je fetusa koji simbolizira život čovjeka, “svet i nepovrediv u svakom trenutku postojanja”, kazao je sveti Ivan Pavao II.

Prikazom niza zraka unutar jezgre prstena kao i isticanjem 2000. godine u donjem središnjem dijelu, simbolizira se to da je ljudski život središte tisućljeća koje završava i novog tisućljeća koje započinje.

Druga strana kovanice – naličje, u središnjem dijelu jezgre sadrži brojčanu oznaku nominalne vrijednosti “25” s nadesno okrenutom kunom zlaticom. U donjem središnjem dijelu prstena kovanog novca smješten je grb Republike Hrvatske, a lijevo od grba, položena je grančica lovora u cvatu. Desno od grba se nalazi grančica hrasta lužnjaka s plodovima, dok je u gornjoj kružnoj površini prstena istaknut natpis “Republika Hrvatska”.

Foto: HNB

Nadamo se da zaštita nerođenih u Hrvatskoj neće ostati samo na simboličnoj razini kovanice ili nekog drugog simbola već da je došlo vrijeme da se i u zakonskom i svakom drugom smislu počne graditi kultura života. Neka u tome pomogne zagovor One koja je dala primjer svojim „da“ Bogu, „da“ životu, činom na kojega današnjom svetkovinom Crkva podsjeća i stavlja pred nas za primjer nasljedovanja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja