Budi dio naše mreže

HALO, VELEČASNI! Što kad se roditelji miješaju u bračni život svoje djece?

Koliko je priprava za brak važna za buduće mladence? Govori li se na zaručničkom tečaju o izazovima bračnoga života? Mogu li roditelji utjecati na rastavu braka? Na ta i druga pitanja odgovarao je u petak u emisiji HKR-a "Halo, velečasni!" fra Roko Bedalov, župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu.

/ HKM

Koliko se u pripremi za brak zaručnicima govori o odnosu s roditeljima?

Najviše o praktičnim stvarima u braku na zaručničkoj pripravi govore upravo bračni parovi zato što to oni iz prve ruke mogu posvjedočiti. Pitanja su to kako se postaviti prema svojim starim obiteljima, prema svojim roditeljima, rodbini, koji se često puta znaju miješati u neke unutarnje stvari, osobito mladim parovima. Isto tako pitanja o kojima se progovara su također koliko je potrebno da se mladi bračni par osamostali, da pronađu svoj kutak i način kako će oni sami komunicirati i donositi modele te komunikaciju u njihovoj obitelji da ne upadnu u te zamke. Na zaručničkom tečaju također govori i psiholog jer su to stvari koje čovjeka lako isprovociraju i što je čovjek stariji u svom životu tako mu sve teže i teže padaju prigovori koji dolaze sa raznih strana, a posebno je najranjiviji kada to dođe od onih najbližih. To mogu biti i vlastiti roditelji s jedne i druge strane koji mogu navijački pristupati određenim obiteljskim situacijama. Svećenici u svojim izlaganjima više govore o teološkom vidu braka dok u praktičnom smislu o ovoj temi govore bračni parovi koji svjedoče, i psiholog koji ima zadaću navijestiti što ih čeka u braku, odnosno koliko su ljudi međusobno različiti i koliko je potrebno da uspostave zdravu komunikaciju u koju se drugi neće moći uplitati sa strane.

Mogu li roditelji utjecati na to da se dogodi rastava braka?

Događa se da u se braku ili muž ili žena u različitim situacijama nisu sposobni odvojiti od svojih roditelja i to onda predstavlja ženidbenu zapreku. Ženidbena zapreka u ovom slučaju je ozbiljan problem jer se brak nije ostvario radi toga što netko nije spreman napustiti svoju staru obitelj i predati se svojoj novoj obitelji. Moguće je da zbog toga dolazi do razlaza među mladencima jer da bi brak uspio on mora na prvom mjestu biti samostalan i bez vanjskih utjecaja jer se ta bračna ljubav može jedino u međusobnoj posvećenosti ostvariti. To ne isključuje brigu za roditelje s jedne ili druge strane, ali se zna što mora biti na prvom mjestu. Svakako je na prvom mjestu nova obitelj u koju osoba ulazi da bi u njoj ostvarila sve svoje talente, potrebe, od emocionalnog povezivanja do praktičnih stvari. Obitelj koja se ostvaruje s mužem ili ženom predstavlja za osobu najveći projekt u životu. Ipak, želio bih naglasiti koliko je važno za uspjeh braka da se supružnici odvoje od svoje stare obitelji i započnu život kao samostalna zajednica. Bitno je pronaći vlastito ozračje. Još je davno sv. Augustin govorio o značenju u braku bračne postelje odnosno sobe. To je najprivatniji trenutak obiteljskog života gdje se povjerenje među supružnicima ostvaruju u najužoj vezi i to je vrhunac toga zajedništva. U počecima je bitno za mlade bračne parove da pronađu vlastiti kutak, ulaz i slobodu da mogu na spontan način planirati svoje vrijeme odnosno obiteljski život.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja