Budi dio naše mreže

Smiju li neki drugi instrumenti osim orgulja za vrijeme liturgije u korizmi svirati u crkvi te kakav je stav Crkve vezano uz uzimanje oralnih kontracepcijskih pilula isključivo zbog liječenja ciste na jajniku neka su od pitanja na koja je, u petak, 24. ožujka u emisiji HKR-a "Halo velečasni!" odgovarao vlč. Damir Ocvirk, župnik župe sv. Josipa sa Trešnjevke u Zagrebu.

/ lm

Smiju li neki drugi instrumenti osim orgulja za vrijeme liturgije svirati u korizmi? Postoji li zabrana sviranja ostalih glazbala u crkvi?

Direktorij za uređenje bogoslužja i liturgijskih slavlja nalaže nam, pozivajući se na crkvene odredbe da tijekom korizme instrumenti sviraju ispod glasa odnosno samo kao pratnja pjevanju ne bi li u Vazmenom bdijenju kada se zapjeva Slava onda opet glasno zasvirali instrumenti odnosno orgulje. Papa Ivan Pavao II. rekao je da izvan hrama odnosno crkvenog prostora treba zadržati sve ono što ne pripada hramu. Sve što nije sveto treba biti izvan hrama, tako i glazba koja nije sveta treba biti izvan crkve. To vrijedi i za instrumente, oni instrumenti koji ne pripadaju tradiciji Crkve kao uzvišeni instrumenti ne bi se trebali koristiti u bogoslužju.

1973. godine Liturgijski odbor Zagrebačke nadbiskupije napisao je, danas bismo mogli reći jedan “kontroverzni dokument” o ulasku moderne glazbe u bogoslužje. Taj dokument kaže da moderna glazba koja se redovito izvodi u bogoslužju nije prikladna za Crkvu već za svjetovnu glazbu te ih treba ukloniti iz svih liturgijskih čina jer su nezakonito uvedene u bogoslužje. U bogoslužju se trebaju koristiti one pjesme i tekstovi koji isključivo prate unutarnji smisao bogoslužja, povezuju vjernike u zajedništvu, podižu duh i nisu praćeni isključivo sentimentalizmu.

Kakav je stav Crkve vezano uz uzimanje oralnih kontracepcijskih tableta zbog liječenja ciste na jajniku?

Kada govorimo o uzimanju kontracepcije uvijek trebamo imati u vidu koja je nakana. Ako je stvarna nakana sprječavanje začeća ili uništavanje već začetog ploda onda to nije dopušteno i to je grijeh. Ukoliko je propisana kontracepcijska terapija za policistične jajnike ili usklađivanje ciklusa i to je prvotna nakana uzimanja lijeka onda je dopušteno jer prva nakana nije sprječavanje trudnoće već liječenje bolesti.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja