Budi dio naše mreže

Što Crkva preporučuje o svakodnevnom sudjelovanju na misi? Mole li se u korizmi samo žalosna otajstva krunice? – neka su od pitanja na koje je u emisiji "Halo, velečasni?" u petak, 10. ožujka odgovarao vlč. Ljubo Vuković, župnik župe Sv. Nikole Tavelića u Kustošiji.

/ ts

U mojoj župi neki vjernici sudjeluju na misi 2 ili čak 3 puta u radnim danima. Čini mi se da je to pretjerano. Što Crkva preporučuje o svakodnevnom sudjelovanju na misi?

Minimum za vjernika koji želi barem ocjenu dobar, da ne kažem dovoljan, potrebno je da svake nedjelje bude na misi. Ali svi mi imamo potrebu biti bolji. Netko želi imati odličan, želi imati peticu i u odnosu s Gospodinom. Tu peticu želi ostvariti ako ima vremena i kroz tjedan, odredi si radnim danom otići na svetu misu. Ako ne odete radnim danom na misu, nije grijeh. Za nedjelju jest grijeh ako svojom krivnjom iz nemara izostanemo sa svete mise. Ovdje se radi o onima koji žele malo više i, kao u svakoj ljubavi, onaj koji istinski ljubi uvijek osjeća da je premalo.

Ja pohvaljujem te vjernike, imam ih u svojoj župi, fantastični su ljudi. Zanimljivo je, sve im doma funkcionira, gospođe stignu i oprati, djeca su im uredna, u braku „štima”, sve nekako „štima”. Nekim, pak, ljudima i u nedjelju nedostaje tog vremena i ne znam gdje to vrijeme potroše, ali ni po čemu ne odskaču, ne izgleda da su oni to vrijeme nadoknadili, da je to vrijeme više iskorišteno.

Dakle, ako odete nedjeljom na misu, jako ste puno učinili, to je već ocjena dobar, ali uvijek trebamo željeli više. Nedjeljom i svetkovinom tj. zapovijedanim blagdanima sveta misa je obavezna, a preko tjedna radnim danom prepuštamo na izbor da se ne bi dogodilo da u ime revnosti u domu Gospodnjem zaboravimo dom kojega nam je Bog povjerio da bude naša „kućna crkva”. Treba također napomenuti da nismo svi jednako primili dar vjere, jednako tako i potrebu za duhovnošću, i tu treba biti vrlo tolerantan. Svatko od nas mora tražiti svoj put, ako je nekome to put, Bogu hvala, to je izvrsno. Netko se zadovoljava s puno manjim, ali ispod nedjeljne mise se ne bi smjelo ići, to bi trebao biti minimum.

Moli li se za vrijeme korizme, osim nedjeljom, samo žalosna krunica?

Kako god je molili, molitva krunice je izvrsna. Može netko moliti samo žalosno otajstvo, ali kao što je to i s postom, možemo moliti onako kako se dogovorimo s Gospom. Bitno je moliti, moliti, moliti. Postoji jedna sugestija još od vremena Ivana Pavla II. da možemo slobodno, želeći pojačati sadržaj određenog vremena u liturgijskoj godini, tijekom korizme moliti samo žalosno otajstvo krunice kako bismo još više bili usmjereni na to otajstvo, a nedjelju bi ipak trebalo sačuvati za slavno otajstvo, za Uskrsnuće, da ne zaboravimo koje je obilježje nedjelje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja