Budi dio naše mreže

Ključna riječ: misa

Zašto nam je važno koji svećenik slavi misu?

Nacionalni duhovni asistent OFS-a i područni duhovni asistent za zagrebačko područje fra Mate Bašić promišlja o ulozi svećenika, misnoj, odnosno Kristovoj žrtvi. Je li važno tko je predvoditelj misnoga slavlja? Razumijemo li koga i što svećenik predstavlja? Promišljanje fra Mate prenosimo u cijelosti.

Po čemu se razlikuje sudjelovanje na misi putem medija?

Cor Cordi Hrvatskog katoličkog sveučilišta donosi tekst pročelnika Odjela za komunikologiju, dr. Jerka Valkovića, u kojemu se promišlja o sudioništvu na euharistijskim slavljima putem medija. "Sudjelovanje na misi koja se prenosi putem medija razlikuje se od načina na koji na misi sudjeluju vjernici koji su izravni dionici euharistijskog slavlja i koji su okupljeni na mjestu slavlja. Premda povezanost i odnos s Bogom prije svega ostvaruje zajednica koja slavi, povezanost s Bogom mogu uspostaviti i oni koji prijenos mise prate putem medija. Oni na taj način mogu čuti i primiti Božju riječ, ujediniti se u predanju Kristu, moliti s drugima i duhovno se pričestiti", piše Valković.

Kako se ponašati za vrijeme prijenosa mise?

Za mnoge, praćenje mise putem medija uživo je novo iskustvo. Donosimo vam nekoliko savjeta kako možete biti prisutni duhom na misi i obogatiti svoj molitveni život dok pratite prijenose misnih slavlja.

Evo što svećenik treba napraviti da bi osigurao prijenos mise na internetu

Od petka je stupila na snagu privremena odluka zabrane slavljenja misa sa zajednicom koju su donijeli biskupi Hrvatske biskupske konferencije, a vrijedi do daljnjega. Kako bi svećenici vjernicima omogućili praćenje misa putem interneta, donosimo što je sve potrebno da bi se osigurao prijenos mise.

Župa sv. Križa u Rijeci slijedi sve upute Stožera za civilnu zaštitu

U Riječkoj nadbiskupiji postoje župe u kojima se na nedjeljnim misnim slavljima okuplja manje od 100 vjernika, no postoje i one u kojima na mise dolazi puno više. Jedna od takvih je župa sv. Križa u Rijeci. Na društvenim mrežama prikazali su kako je izgledala misa na otvorenom.

Nedjeljna misa iz Dubrovnika prenošena uživo na internetu, donosimo poruku biskupa Uzinića

Radi sprečavanja širenja bolesti COVID-19, sukladno preporukama odgovornih, Dubrovačka biskupija želi biti blizu svojim vjernicima kojima se ne preporuča dolazak u crkve te putem video-streama nedjeljom u 10 sati prenosi misu iz dubrovačke katedrale, a svakodnevno u 20 sati molitvu ispred oltara Gospe od Porata. Tako je na treću korizmenu nedjelju uspješno prenošena nedjeljna misa putem interneta.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja