Budi dio naše mreže

Župa Sv. Franje Asiškog u sarajevskom naselju Dobrinja proslavila je 4. listopada svoj patron i obilježila četvrt stoljeća postojanja. Radosni događaj uveličan je polaganjem doživotnih zavjeta dvojice franjevačkih bogoslova.

/ tg

Katolički tjednik nedjelja.ba prenosi svečani događaj iz jednog malog mjesta Dobrinja u BiH. Svetu misu je, uz nazočnost vrhbosanskog nadbiskupa u miru kardinala Vinka Puljića i koncelebraciju više od 30 svećenika, slavio provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić. Sudjelovali su franjevački bogoslovi, redovnice različitih družbi te bogoslovi Nadbiskupijskoga misijskoga međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater u Vogošći.

Uvodeći u svetu misu, provincijal Dadić ukazao je na aktualnost i izazovnost lika sv. Franje Asiškog kojemu je prije četvrt stoljeća posvećena župa na Dobrinji i po čijem su primjeru dvojica mladih ljudi odlučila doživotno slijediti Krista u franjevačkom redu. U nastavku je spomenuo kako sv. Franjo i danas potiče u svakom čovjeku prepoznati Božje stvorenje te se ne bojati voditi logikom ljubavi.

Dobrinja, zavjeti

“Isus voli obraćene mangupe. Voli ih zato jer oni nisu ‘vagoni’ nego lokomotive – oni pokreću i druge činiti dobro”, naglasio je fra Zdravko te potom upozorio na sveprisutnu napast očajavanja i zabrinutosti. “Sve manje je smijeha, čak i kod mladih, jer smijati se može samo u slobodi, a slobode je sve manje. Sloboda je smisao što gubi svoj smisao svakim oblikom ovisnosti i robovanja”, upozorio je provincijal te zavjetovanicima poručio da imaju na umu kako “upravo zavjeti siromaštva, čistoće i poslušnosti koje ste zavjetovali, daju vam mogućnost da budete u svojoj nutrini do kraja slobodni”.

Završno se osvrnuo i na srebrni jubilej postojanja župe na Dobrinji koja je “nikla iz ničega” u teška vremena. U tom smislu zahvalio je kardinalu Vinku koji je “imao viziju i prepoznao potrebu za ovaj dio Kristova stada, utemeljivši u ovom dijelu grada Sarajeva župu koju je povjerio fratrima”.

Dobrinja, zavjeti

Uslijedio je obred zavjetovanja u kojemu je vjerničkoj zajednici zavjetovanike predstavio meštar franjevačkih bogoslova u Sarajevu fra Danijel Nikolić. Napomenuo je kako fra Hrvoje dolazi iz župe Vitez, a rodom je iz Brajkovića, te da je fra Danijel iz Busovače. Obojica su u ruke provincijala Dadića izrekli svoje zavjete siromaštva, poslušnosti i čistoće, pri čemu su postali punopravni članovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Misno je slavlje, koje je pjesmom uljepšao bend El Shaddai, župne molitvene zajednice Spiritus Sanctus, završeno molitvama predviđenima za potpuni oprost, kod kipa Sv. Franje Asiškog postavljenog u župnom dvorištu.

Dobrinja, zavjeti

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja