Budi dio naše mreže

Ključna riječ: franjevci

Franjevac pita: Jesam li razočarao sv. Franju?

Mladi svećenik fra Casey Cole, OFM, promišlja o svom načinu života, o izazovima i napastima s kojima se susreće i bi li se sv. Franjo razočarao da upozna njegov red u 21. stoljeću?

Raspelo Sveti Križ - prvi rad Blaža Jurjeva Trogiranina

Raspelo Sveti Križ u crkvi svetog Frane u Splitu prvo je od danas poznata četiri raspela Blaža Jurjeva Trogiranina. Nastalo je u 15. stoljeću, a o raspelu, kao i o vezama Blaža Jurjeva s franjevcima, u emisiji Umjetnost križa govorila je Ivana Svedružić Šeparović, pročelnica Hrvatskog restauratorskog zavoda u Splitu.

POLJUD Kako je fratar koji navija za Dinamo okupio splitsku mladež?

"U početku je dolazilo samo nekoliko mladih, zvao sam ih telefonom, nisam odustajao. Pomalo smo ulazili u ritam. Danas mogu biti ponosan na te mlade. Frama Poljud danas broji oko 30 obećanika, 20 primljenika i 30 simpatizera koji povremeno dolaze na susrete. Na svakom susretu bude oko 80 mladih i to je uistinu lijepa brojka", rekao je župnik Župe Svete Trojice sa splitskog Poljuda fra Tomislav Hrstić za Hrvatsku katoličku mrežu, među mladima poznat i kao fratar koji trči maratone.

Fra Ante Bešlić: "Zavjeti nas čuvaju na našem redovničkom putu"

"Da bismo mogli živjeti zavjete, najprije ih moramo razumjeti. Kroz Framu sam čuo za zavjete i da fratri nose tri čvora: za poslušnost, siromaštvo i čistoću. Nisam ja razmišljao o tome da budem fratar, nego da odem, odvažim se i probam. Krenuo sam i upoznavao kroz postulaturu, novicijat i bogosloviju o čemu se radi", istaknuo je fra Ante Bešlić u svome svjedočanstvu za emisiju "Riječ nade" Televizije Šibenik.

Fra Tomislav Šanko: "Čovjek koji je slobodan od samoga sebe ne traži priznanja, već samo želi autentično navijestiti Božju blizinu"

"Ono što Bog čini u našem životu je poput mozaika, a mi vidimo samo nekoliko kamenčića oko nas. Po tome je sv. Nikola Tavelić bio velik - iz Šibenika je otišao u Bosnu pa u Svetu zemlju, a Bog mu je polako širio horizonte. Mi krenemo s mjesta gdje jesmo, a Bog nas odvede negdje gdje ni sami ne slutimo", rekao je provincijalni vikar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri te župnike Župe sv. Nikole Tavelića na riječkom Krnjevu fra Tomislav Šanko u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu ususret proslavi svetkovine sv. Nikole Tavelića.

SVJEDOČANSTVO „Franjevačko zajedništvo učvršćuje naš redovnički poziv”

U sklopu priprema za polaganje vječnih zavjeta, koje se kroz tri tjedna održavaju u župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, dvadeset i trojica bogoslova četiriju franjevačkih provincija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine posjetili su Slavonski Brod. Za emisiju „Aktualno” Hrvatskoga katoličkog radija posvjedočili su kako su osjetili redovnički poziv i odlučili se nasljedovati Krista po uzoru na sv. Franju Asiškog.

PORCIJUNKULA Mladi u petak izvode evangelizacijski performans

Mladi koji sudjeluju na drugom terminu Franjevačkog kampa za mlade u kući susreta Placido Corteze, samostana sv. Frane franjevaca konventualaca na otoku Cresu, u petak navečer, pod duhovnim vodstvom fra Stjepana Brčine, izvest će evangelizacijski performans ispred crkve.

PORCIJUNKULA Evo gdje možete dobiti potpuni oprost

"Sve vas želim poslati u raj", rekao je sveti Franjo Asiški vjernicima okupljenim u Porcijunkuli 2. kolovoza 1216. te objavio kako je od pape Honorija III. izmolio potpuni oprost za sve koji posjete tu crkvicu, pokaju se i ispovjede.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja