Budi dio naše mreže

Isusovački brat laik.

/ Ivan Barbarić

Sveti Alfonzo Rodriguez, najslavniji brat pomoćnik Družbe Isusove, rođen je u Španjolskoj 1533. godine. U svojoj desetoj godini susreo je isusovca Petra Fabera, što je obilježilo Alfonzov život, jer ga je Petar poučio glavnim kršćanskim pobožnostima. U 14 godini počeo je studirati u isusovačkom kolegiju u Alcali, no ubrzo je, zbog očeve smrti, morao napustiti studij i preuzeti dobro uhodanu trgovinu suknom. Oženio se, ali mu je žena nakon sedam godina braka umrla, a potom i djeca koju je s njom imao. I poslovi s trgovinom krenuli su loše, pa je gotovo ostao bez imovine.

Nakon teških životnih udaraca, Alfonzo je pokušao ponovno studirati retoriku i gramatiku, ali nije išlo. Tada je otkrio da je njegov poziv biti brat pomoćnik u Družbi Isusovoj i to je započeo 31. siječnja 1571. godine. Nakon šest mjeseci poglavari su ga poslali za vratara u samostan u Palma de Mallorcu. Na toj je službi ostao do smrti. Radeći kao vratar, vršio je silan apostolat dobrog primjera te lijepe i poticajne riječi. Među onima koji su ga rado posjećivali bio je i Petar Claver koji je ubrzo postao čuveni misionar, a što mu je brat Aflonzo i prorekao.

Svoju duhovnu avanturu Alfonzo je, po nalogu poglavara, opisao u svojoj autobiografiji. Vodio je bilješke o svom duhovnom životu, zapisivao nadahnuća koja mu je Gospodin davao, a prepisivao je i korisne upute od mnogih duhovnih pisaca. Sve je to izdano u više svezaka, još prije njegove kanonizacije. Alfonzo je od djetinjstva bio odan Blaženoj Djevici Mariji i širio je pobožnost prema Njoj.

Umro je na današnji dan 1617. godine, a sprovod mu je bio pravo slavlje u kojem je sudjelovao potkralj Španjolske, plemstvo Mallorce, biskup te mnoštvo građana, siromaha i bolesnika, od kojih su već tada neki zadobili milost po njegovu zagovoru. Papa Leon XIII. proglasio ga je svetim 15. siječnja 1888. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja