Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 28. veljače 1915. u Metkoviću je rođen otac Ante Gabrić – svećenik, isusovac i misionar. Naš narod učinio je ponosnim radi mnogih stvari koje je napravio.

/ HKM

Otac Ante Gabrić posjećivao je sela, susretao hinduse, muslimane i protestante i svjedočio im za Krista. Pripravljao je i krstio katekumene, obilazio siromahe i bolesne. Uvijek je nalazio vremena za pisma dobročiniteljima širom svijeta. Pomagao je svima, ne pitajući za vjeru ili nacionalnost te gradio crkve, kapelice, škole i bolnice, rješavao problem pitke vode. Organizirao je podizanje nasipa uz Ganges, gradnju putova i mostova. Iskreno je volio narod kojemu je bio poslan. Podigao je mnoge škole, a talentiranu djecu slao na dodatno školovanje. Osnovao je misijsku postaju Maria Polli u Bošontiju s vjerskim, zdravstvenim i humanitarnim ustanovama. Sagradio je ribnjake koje još uvijek koriste za kupanje, kuhanje, pranje te za uzgoj ribe, proveo je ceste, donio i pitku vodu.

Za života je pokrstio na tisuće ljudi, pomagao je bolesnima, a u svojem radu i humanitarnom djelovanju često je surađivao s Majkom Terezijom. Ljudima u čije živote je bio poslan pružio je veliku ljubav i sjećanje na njega jako je živo.

Najpoznatiji je hrvatski misionar i to prije svega treba zahvaliti njegovu neumornu apostolskom žaru u naviještanju Božje riječi. Ljudima je uz darivanje Krista darivao i sebe samoga u svakoj ljudskoj prilici. Ovo je bila njegova poruka: “Dajmo Isusu koliko god možemo, i – malo više nego možemo”.

Bio je neumoran i požrtvovan u naviještanju Radosne vijesti. Biti misionar, za njega je značilo dati Isusa drugima, dati život za druge, donijeti Isusa svima.

Pokopan je u Bengaliji s grudom hrvatske zemlje i bočicom Jadranskog mora jer nikad nije zaboravio svoje korijene.

Povodom ovog dana, dijelimo s vama snimku pjesme „Tamo gdje palme cvatu“ koju su na hrvatskom jeziku pripremili članovi zbora Misijske postaje Tatale u sjevernom dijelu Gane gdje je središte salezijanske misije u kojoj djeluje naš misionar don Ivan Stojanović. Ime zbora je UNIMBOR JIN (Unimbor đin = Bog pobjeđuje) i pjesma je poklon iz Gane za 50. obljetnicu misijskog lista „Radosna vijest“. Nije bilo lako naučiti pjesmu na hrvatskom i pripremiti video, ali kad se radi s ljubavlju – sve je moguće!

Oče Ante moli za nas! I mi, ne zaboravimo oca Antu i molimo za njegovu beatifikaciju.

Molitva za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama. Uvjereni da ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…

Po Kristu, Gospodinu našemu.

Amen.

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

Potražite Facebook stranicu “Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj” kako biste mogli pratiti novosti i priče iz misijskih zemalja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja