Budi dio naše mreže

Nakon šest dana intenzivnog programa za desetke tisuća mladih, kojima se 2. kolovoza pridružio i papa Franjo, u nedjelju 6. kolovoza u Parku Tejo slavljena je završna misa. Posljednji pak službeni susret papa Franjo imao je s volonterima Svjetskog dana mladih.

/ hjb

Na završnom događaju Svjetskog dana mladih, papa Franjo izrazio je zahvalnost 25 tisuća volontera iz više od 150 zemalja, koji su svojim zalaganjem i trudom omogućili odvijanje Svjetskog dana mladih.

Slavlje i radost

Događaj je započeo videom s glavnim naglascima Svjetskog dana mladih, čime su se svi ponovno prisjetili proteklih nekoliko dana slavlja i radosti. Svoja iskustva i dojmove u video snimci podijelili su sudionici iz cijelog svijeta. Potom je troje mladih sudionika ponudilo vlastita svjedočanstva uživo govoreći Papi o iskustvu Svjetskog dana mladih i kako je to preobrazilo njihovu vjeru.

Iskustva volontera

Chiara iz Njemačke, koja radi u pastoralu mladih, rekla je da su joj događaji Svjetskog dana mladih dali opipljivo iskustvo Božje bezgranične ljubavi i prihvaćanja. Francisco iz Portugala, koji je nedavno završio fakultet, proteklu je godinu proveo pomažući u pripremama za Svjetski dan mladih kao volonter.

Bio je to dug put i naporan rad, ali i prekrasno iskustvo unutarnjeg rasta i gledanja Isusa u drugima, posebice kroz osmijehe kolega s kojima je radio.

A Felipe, također iz Portugala, govorio je o tome kako mu je Svjetski dan mladih pomogao približiti se Gospodinu i prepoznati Gospodina u svakoj osobi koju je susreo te izrazio svoje životno opredjeljenje služenju Kristu i drugima za mir u svijetu.

Svjedočenje volontera / Vatican media

Lisabonski patrijarh kardinal Manuel Clemente zahvalio je Papi na njegovoj prisutnosti i sudjelovanju, rekavši da će svi koji su imali prigodu sudjelovati u svojim srcima nositi stečena iskustva. Zahvalio je i volonterima na njihovoj velikoj predanosti, nazvavši ih “generacijom Svjetskog dana mladih 2023”.

Radost služenja

Papa je rekao da se, unatoč umoru koji se ponekad mogao vidjeti na njihovim licima, uvijek primijetilo da im oči sjaje “radošću služenja”. Podsjetivši na svjedočanstva Chiare, Francisca i Filipea, Papa je istaknuo kako svo troje mladih govore o ‘posebnom susretu s Isusom’ i kako je to najljepše iskustvo upravo postalo ‘motor’ koji pomaže mladima da nastave i dalje hoditi životom vjere i služenja.

Papa je potaknuo mlade volontere da svaki dan obnavljaju svoj susret s Isusom, ne samo u glavi nego i u srcu. “To je i dvostruki susret – susret s Isusom i susret s Njime u drugima koje susrećemo i pomažemo”, istaknuo je rimski biskup.

Budite ‘surferi ljubavi’

Zaključno, Papa je podsjetio da se sjeverno od Lisabona nalazi obalni grad Nazaré, gdje valovi koji dolaze s oceana ponekad mogu doseći visinu od 30 metara, što je svjetska atrakcija za posjetitelje i surfere. Papa je rekao da su volonteri naišli na jednako visoke valove s milijun i pol mladih ljudi koji su u Lisabonu prisustvovali Svjetskom danu mladih, ali da su – uz Božju pomoć i njihovu osobnu velikodušnost i snagu – uspjeli sve to nadići.

Papin selfie s volonterima / Vatican media

Portugalske vlasti ispratile Papu

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa sudjelovao je u nedjelju navečer, zajedno s političkim i crkvenim izaslanstvom, u svečanosti oproštaja u lisabonskoj zračnoj luci Figo Maduro kako bi zahvalili Svetom Ocu na završetku njegovog 42. međunarodnog apostolskog pohoda na Svjetski dan mladih 2023. godine. Zrakoplov kojim je putovao Sveti Otac sletio je sinoć u Rim, malo prije 22 sata po lokalnom vremenu.

Događaji posljednjeg dana Svjetskog dana mladih 2023. uključivali su svečanu misu na kojoj je bilo nazočno više od milijun i pol mladih te najavu Seula kao mjesta održavanja sljedećega Svjetskog dana mladih, 2027. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja