Budi dio naše mreže

Godine 2010. u Vatikanu je bilo zaposleno 697 žena, dok ih je prošle godine bilo 1016, pokazuju rezultati ankete Vatican Newsa objavljeni u petak 6. ožujka. Zanimljiv je i podatak da je najviše žena zaposleno upravo u vatikanskim medijima.

/ hk/IKA

Udio djelatnica u Vatikanu 2019. bio petina zaposlenih pa je tako porastao ne samo udio nego i ukupni broj žena zaposlenih u pontifikatu pape Franje. Dok je 2010., u doba papinstva Benedikta XVI., u Vatikanu bilo zaposleno ukupno 4 053 ljudi, među njima 697 žena čini 17 posto, prošle godine od 4 618 zaposlenih njih 1016, dakle 22 posto, bile su žene, pokazuje anketa vatikanskoga portala provedena u povodu Međunarodnoga dana žena.

Broj žena koje u Rimskoj kuriji pomažu papi Franji u upravljanju svjetskom Crkvom porastao je na udio od 24 posto!

Rezultati nadalje pokazuju da je u izrazitom porastu broj žena koje u Rimskoj kuriji pomažu papi Franji u upravljanju svjetskom Crkvom – u spomenutom razdoblju s 385 porastao je na 649, dakle udio od 24 posto.

Tradicionalno se naime u vatikanskoj statistici podaci npr. financijskoga i kadrovskoga odjela Države Grada Vatikana i Svete Stolice prikazuju odvojeno. Tako je u Gradu Vatikanu posljednjih godina neznatan porast zaposlenica, a pozornost je 2016. privuklo imenovanje Barbare Jatta na čelo Vatikanskih muzeja, jednoga od pet najposjećenijih u svijetu.

Papa Franjo udvostručio je broj žena djelatnih u Kuriji!

Papa Franjo udvostručio je i broj žena djelatnih u Kuriji – s prijašnje dvije na današnje četiri podtajnice u vatikanskim dikasterijima, koje u pravilu vode prefekti, tajnik i jedan ili više podtajnika.

U Dikasteriju za laike, obitelj i život od 2017. djeluju Gabriella Gambino i Linda Ghisoni, na trećoj razini upravljanja, na kojoj je i novost što su obje udate i s djecom. U siječnju ove godine u Državnom tajništvu zaposlena je Talijanka s. Francesca Di Giovanni kao podtajnica na novoustanovljenoj službi. U Kongregaciji za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, nadležnoj i za ženske redovničke zajednice, od 2004. djeluju podtajnice, a trenutačno je to Španjolka Carmen Ros Nortes.

Ipak, nigdje drugdje u cijelom Vatikanu ne radi toliko žena koliko ih radi u redakcijama Vatican Newsa i Vatikanskog radija. Pogledajte video-zapis koji prikazuje lica urednica i suradnica vatikanskih medija.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja