Budi dio naše mreže

Ključna riječ: vatican-news

Otkrijete ulogu svjetlosti u crkvi

Sa stajališta gledišta arhitekture svjetlost ima funkciju osvjetljavanja u prostoru, ali to nije istina s kršćanskog gledišta jer istinska arhitektura pokušava zarobiti svjetlost kako bi transformirala prostor. Prema stihovima Biblije, Bog stvara beskonačnu ljepotu, a Bog je svijet i svjetlost. Ulazak u svjetlost, dakle, znači ulazak u radost, u slavlje, ulazak u predsoblje raja i čovjek u crkvi ovo mora iskusiti.

Otkrijte značenje tabernakula

Najsvetiji sakrament čuva se u tabernakulu smještenom u dijelu crkve koji mora biti dostojanstven, istaknut i jasno vidljiv, ali ne u središtu i ne nametnut ispred oltara na kojemu se odvija vrhunac euharistije.

Sakralna arhitektura. Stolica za predsjedavajućega svećenika

Mjesto liturgijskog predsjedavanja poprima važan značaj, ne toliko za osobu koja ga zauzima, već za ulogu onoga koji predsjeda, onoga koji spoznaje Kristovu prisutnost i djeluje kao osoba u Kristu. Tko predsjeda, čini to u ime Kristovo i kršćani su to uvijek razumjeli, zapravo od davnina su stolicu uvijek okruživali s velikim štovanjem.

Trideset i dvije godine od mučeničke smrti blaženog suca Livatina

Dana 21. rujna 1990. mafija iz Agrigenta ubila je Rosarija Angela Livatina u dobi od samo 38 godina. Beatificiran je 9. svibnja 2021., čime je postao prvi sudac suvremenog doba koji je uzdignut na čast oltara. Predsjednik udruge "Prijatelji suca Livatina" i kolega iz razreda, prisjeća se njegove vjere, osjećaja dužnosti i ljudskosti, piše Alessandro Di Bussolo u opširnom tekstu za Vatican News.

Papa povjerio Gospi Ukrajinu i sudbinu svijeta

Neposredno prije završetka opće audijencije, papa Franjo je ponovno potaknuo da se ne zaboravi rat u Ukrajini te se, spominjući tradicionalno hodočašće na koje u ovo vrijeme odlaze vjernici u Poljskoj, u svetište u Częstochowi, prisjetio brojnih Ukrajinaca kojima je u toj zemlji pruženo gostoprimstvo.

Poziv nigerijskih svećenika: Na nasilje odgovorite molitvom

Suočeni s otmicama, ubojstvima i nasiljem, nigerijski svećenici izbjegavaju nasilje kao odgovor i pozivaju na molitvu. Zaklada „Pomoć Crkvi u nevolji“ ističe da je u 2022. oteto 18 svećenika, od kojih su tri ubijena, prenosi Vatican News.

Kardinal Zenari: Sirija, humanitarna katastrofa koju je svijet zaboravio

Kardinal Mario Zenari, apostolski nuncij u Siriji, došao je u Rim susresti se s Papom te sudjelovati na plenarnom zasjedanju Unije djelâ za pomoć Istočnim Crkvama (ROACO). Stanje se pogoršalo usred siromaštva i podjelā, rekao je nuncij te upozorio da je Sirija nestala s radarā međunarodnih medija, a da je rat u Ukrajini dodatno pogoršao našu krizu u toj zemlji.

Tijelo bl. Carla Acutisa bit će trajno izloženo u Asizu

Asiški biskup Domenico Sorrentino otvorio je u srijedu 2. lipnja nakon večernje mise grob bl. Carla Acutisa u crkvi Sv. Marije Velike u Asizu te najavio da će njegovo tijelo biti trajno izloženo na štovanje, prenosi Vatican News.

1 2 3 4
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja