Budi dio naše mreže

Papa Franjo uputio je poruku sudionicima 34. Međunarodnog molitvenog festivala mladih u Međugorju. Prijevod na hrvatski jezik objavljen 26. srpnja 2023. na stranici Radiopostaje Mir Međugorje prenosimo u cijelosti.

/ IKA

Predragi!

obraćam se s radošću vama koji sudjelujete na Festivalu mladih u Međugorju, koji je prilika da slavite i obnovite vašu vjeru. Želim da proživite ove dane kao duhovno hodočašće koje će vas odvesti na susret s Gospodinom u euharistiji, klanjanju, ispovijedi, biblijskim katehezama, tihoj molitvi krunice, ali i preko svjedočanstava.

Predložena ovogodišnja tema za vaše razmatranje je: „Evo majke moje i braće moje“ (Mt 12, 49). Evanđelist Matej pripovijeda kako Isusu, dok on govori mnoštvu, netko govori da majka njegova i njegova braća stoje vani i traže ga. Isus odgovara s pitanjem: „Tko je moja majka i tko li su braća moja?“(Mt 12, 48). I, pokazujući na svoje učenike, kaže: „Evo majke moje i braće moje! Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka“ (Mt 12, 49-50).

Pogađaju nas veoma gesta i Isusove riječi, jer se na prvi pogled čine kao manjak poštovanja prema njegovoj Majci i rođacima. Zapravo, s ovom izjavom nam je htio pokazati da je priklanjanje Očevoj volji, da se učvrstimo u jedinstvu s Njim, snažnija spona nego najbliža krvna srodstva. Dragi mladi, Božja je volja neprocjenjivo blago! Zbog toga Djevica Marija tvori rodbinsku vezu s Isusom još prije nego što ga je dala na svijet. Ona postaje učenica i majka svojega Sina u trenutku kada prihvaća anđelove riječi odgovarajući: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi“ (Lk 1, 38). Od onoga trenutka, čitav njezin život bijaše neprekidno vršenje Božje volje.

Ipak, često se susrećemo u zavadi s ovom voljom, katkad je teško razumijemo i prihvaćamo, željeli bismo jedan drugačiji život, bez izazova, bez patnje, željeli bismo nas same drugačijima, možda inteligentnijima, bogatijima u talentima i usađenim darovima. Međutim, za nas nema bolje volje od one Očeve, koja je plan ljubavi za nas u perspektivi njegovog kraljevstva i naše potpune sreće. Često se bojimo ove volje, jer se plašimo da nam Bog može nametnuti štogod po čistoj slučajnosti, a ne za naše dobro; strah nas je da bi prihvaćanje njegove volje značilo odreći se naše slobode. Umjesto toga, moramo revno tragati, pitati Boga Oca da nam dade upoznati svoju volju i tražiti da se ona u nama ispuni. A najveći razlog za željeti je pokazuje nam upravo Isus: vršiti volju Očevu čini nas njegovom djecom, braćom, sestrama, majkama te rastemo u ljubavi prema Njemu i prema drugima.

Dragi mladi, Bog ima plan ljubavi za svakoga od vas. Ne bojte se njegove volje, nego polažite cijelo svoje povjerenje njegovoj milosti. Za Njega ste važni i dragocjeni, jer ste djelo ruku njegovih (usp. Postsinodalna apostolska pobudnica Christus vivít, 115). Samo On pozna vaše srce i vaše najdublje želje.

Samo je On, koji vas ljubi ljubavlju potpunom, sposoban ispuniti vaše težnje. Nitko osim Boga vam neće moći dati istinsku sreću. Slijedeći Marijin primjer, znajte reći Mu vaše bezuvjetno „da“. Neka u vašemu životu ne bude mjesta za egoizam ni za lijenost. Iskoristite vašu mladost kako biste, zajedno s Gospodinom, udarili temelje vašega postojanja, jer će vaša osobna, profesionalna i društvena budućnost ovisiti o odlukama koje ćete donijeti u ovim godinama.

U ovome hodu, predragi mladi, neka vas prati Presveta Majka Marija i neka vas pouči da razlučite i prihvatite u vašemu životu volju Oca nebeskoga. Utisnite s vašom mladosti znak nade i zanosa u sadašnjem trenutku. Budite oduševljeni misionari nove evangelizacije! Donosite onima koji pate, onima koji su u traženju-radost koju Isus želi darovati. Donesite je u vaše obitelji, u vaše škole i sveučilišta, na vaša radna mjesta i vašim prijateljima, ondje gdje živite. Ako pustite da milost Božja djeluje u vama, ako budete velikodušni i ustrajni u vašem svakodnevnom radu, stvorit ćete od ovoga svijeta bolje mjesto za sve. Od srca vas blagoslivljam. Molim vas, molite za mene.

U Rimu, kod sv. Ivana Lateranskog,
na svetkovinu Svetih Apostola Petra i Pavla, 29. lipnja 2023.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja