Budi dio naše mreže

Autorica Nina Fabrizio ističe kako papa Franjo ostvaruje dijalog sa svim ženama svijeta, a njegov poseban odnos sa ženama proizlazi iz, među ostalim, njegove pobožnosti Gospi i majčinstvu koje ona pruža Crkvi. Fabrizio je također napomenula kako Papa smatra da je danas majčinstvo poniženo i stavljeno na stranu te da svijet treba prepoznati ljepotu majčinstva, ali i ulogu žena koje su važan dio cijeloga društva.

/ at

Papap Franjo je tijekom svog sedmogodišnjeg pontifikata dao ženama glas unutar Katoličke Crkve postavivši ih na mnoge visoke pozicije, piše Rome Reports. Papa je primjerice, u 2019. godini zaposlio 1016 žena, učinivši tako da su 22 posto svih zaposlenika Vatikana žene. Iz tog i mnogih drugih razloga vatikanistica Nina Fabrizio napisala je knjigu “Il Papa della Donne”, odnosno “Papa žena”.

Vatikanistica i autorica Nina Fabrizio navela je kako Papa ima jedan međusobno uzajaman odnos sa ženama. “Vjerujem da postoji dijalog između sadašnjeg pape i žena religijskog svijeta što uključuje i redovnice. Sestre mogu pomoći na različite načine, jedan koji spominjem u knjizi je njihova borba protiv trgovine ljudima”, navela je Fabrizio. Papa Franjo je više puta tijekom svog pontifikata osudio prostituciju i trgovinu ljudima, brinući o osobi koja je iza tog modernog oblika ropstva.

Papa brine za svaku osobu te ostvaruje dijalog sa svim ženama svijeta.

Tijekom posjeta Bangkoku 2019. Papa je podsjetio na djecu i žene, žrtve prostitucije i trgovine ljudima koje su ponižene, njihova esencija i ljudsko dostojanstvo nije ispoštovano. “Mislim o mladim ljudima zarobljenima u ovisnosti i nedostatku smisla što ih čini depresivnima i uništava njihove snove. Mislim na migrante, lišene svojih domova i obitelji, i na mnoge druge koji se, poput njih, osjećaju zaboravljeno, napušteno i kao siročad”, dodao je tada.

Osim njegove brige za osobu, istaknula je Fabrizio, Papa ostvaruje dijalog sa svim ženama. “Papa Franjo svjetski je vođa koji zna kako ostvariti dijalog i s onima izvan Katoličke Crkve. Vjerujem da je u dijalog sa svim ženama.” Fabrizio smatra da to proizlazi i iz velike Papine pobožnosti Gospi i majčinstvu koje ona pruža Crkvi.

Upravo na tu ideju majčinstva Papa se osvrnuo u pismu koje je uputio autorici knjige. “On govori o poniženom majčinstvu. Kaže da živimo u društvu gdje je veća važnost stavljena na ekonomiju, a majčinstvo je stavljeno na stranu. Dodala bih, kako navodim i u knjizi, da majčinstvo označava obiteljski odnos u koji je uključen i otac. Žene moraju biti cijenjene jer su važan dio društva”, rekla je Fabrizio.

Knjiga “Il Papa delle Donne” originalno je izdana još u veljači, međutim zbog karantene izazvane pandemijom nije se našla u knjižarama sve dosad.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja