Budi dio naše mreže

Ključna riječ: knjiga

Nevenka Šarčević: Bokobran - Razgovori o kulturi i umjetnosti Boke kotorske

Gdje god sveci ostave svoj trag, tu umjetnici imaju motiva za stvaranje, a onda i povjesničari umjetnosti imaju puno posla. Sv. Tripun, sv. Leopold Bogdan Mandić, blaženi Gracija iz Mula ili bl. Ozana Kotorska nisu u Boki kotorskoj ostavili samo snažno duhovno nasljeđe, nego su bili izvor umjetničke inspiracije i poticaj nastanku velikog kulturnog blaga. Iz pera povjesničarke umjetnosti stiže knjiga nadahnuta tom baštinom "Bokobran - Razgovori o kulturi i umjetnosti Boke kotorske".

Hrvat je oduvijek znao uživati i stvarati nadahnut pričama i snovima zapisanima u našem krajoliku

Vladimir Peter Goss, hrvatsko-američki znanstvenik, pisac i novinar kojeg su kritičari nazivali i „pjesnikom Domovinskog rata", u knjizi „Početci hrvatske umjetnosti” prati razvoj umjetnosti u hrvatskom prostoru, ali i napominje kako su autarhičnost i prometna nepovezanost upravo tog prostora rezultirale bogatstvom oblika te su zajednički temelj na kojem se izgradila nacionalna kultura.

Sedam knjiga za dušu prema preporuci urednice Katarine Varenice

„Ovih sedam knjiga odabrala sam iz srca. Preporuka za njih nije napisana u skladu s kritičarskim pravilima, niti obiluje književno-teorijskim pojmovima, niti obuhvaća najrecentnija izdanja. Ono što mogu sa sigurnošću tvrditi i za što preuzimam odgovornost jest da ćete čitajući svaku od njih postati bolji i zahvalniji ljudi.“

"Dva stoljeća uplakane Hrvatske" - Predstavljanje knjige Pavla Rittera Vitezovića

"Najuočljivija, ali i najneobičnija karakteristika Vitezovićeva pjesničkoga iskaza i njegova poveznica s lirskim izričajem jest iskazni subjekt, personificirana Hrvatska-domovina metaforički izjednačena sa ženom-majkom (...) Vitezović je na taj način ne samo pjesnički »oživio« Hrvatsku, nego i alegorijskom asocijacijom na popularni kršćanski motiv Kristove majke koja tuguje pod križem dodatno osnažio značenjski i afektivni potencijal epskog pripovijedanja", istaknula je dr. Zrinka Blažević.

Otvoren natječaj za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata

Na natječaj se do kraja kolovoza ove godine mogu javiti autori koji su objavili knjige (od kolovoza 2019. do kolovoza ove godine) vezane uz Domovinski rat, odnosno stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države: prozu, poeziju, fotografije i drugo, piše HINA.

Nova knjiga o papi Franji i njegovom dijalogu s ženama svijeta

Autorica Nina Fabrizio ističe kako papa Franjo ostvaruje dijalog sa svim ženama svijeta, a njegov poseban odnos sa ženama proizlazi iz, među ostalim, njegove pobožnosti Gospi i majčinstvu koje ona pruža Crkvi. Fabrizio je također napomenula kako Papa smatra da je danas majčinstvo poniženo i stavljeno na stranu te da svijet treba prepoznati ljepotu majčinstva, ali i ulogu žena koje su važan dio cijeloga društva.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja