Budi dio naše mreže

Blagoslov temeljnog kamena i zemljišta buduće crkve sv. Ivana Pavla II. u Petrinji sisački biskup Vlado Košić predvodit će u subotu, 22. listopada. Sam događaj je u programu HKR-a najavio fra Mate Bašić, župnik spomenute župe i župe sv. Bartola u Hrastovici.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Na pitanje što polaganje kamena temeljca i blagoslov zemljišta za gradnju crkve znači za Petrinju i njene stanovnike, fra Mate je naglasio kako je ti uistinu velik događaj i za Petrinju i za župu, ali i za Sisačku biskupiju i cijelu domovinu. “Naime, narod ove župe većinom je za vrijeme Domovinskog rata bio prisiljen napustiti svoja ognjišta. Nakon dolaska iz Bosne i Hercegovine mnogi su se naselili upravo na području ove župe, osnovane nakon rata, ali koja ni danas nema svoju pravu crkvu. Imamo bogoslužni prostor, ali narod već godinama iščekuje i svoju crkvu koja će biti posvećena sv. Ivanu Pavlu II.”

Nacrt nove crkve sv. Ivana Pavla II.

Događaj od velike važnosti za cijeli grad i biskupiju

“Ovo je važan događaj i za Petrinju i žitelje ove župe i zato što živimo u vremenu nakon potresa i pandemije. Nažalost, mnogi u samoj župi su isto tako stradali u potresu, odnosno njihove kuće. Neki, nažalost, još uvijek žive i u kontejnerima. Obnova nekako ide, u nekim stvarima sporo, ali ipak ide i svakako da je ovaj blagoslov gradilišta zapravo i duhovni događaj kojim se želi ljudima ove župe i našega grada na određeni način pružiti nadu. Nastojimo pružiti radost i potaknuti zanos da u svemu nastojimo zajednički rješavati sve ono što je pred nama. I da na taj način i kao župna zajednica pomažemo jedni drugima u obnovi, materijalnoj i duhovnoj, i našega grada i naše župe”, pojašnjava fra Mate.

Župa sv. Ivana Pavla je župa u kojima ima i mladih i djece, zapravo župa u kojoj živi doista vjernički narod.

“Ja sam tek došao za župnika u tu župu i iskreno sam se iznenadio kada sam vidio koliko ljudi svakodnevno dolazi na misu, a osobito nedjeljom. Ostao sam fasciniran time i osjetio dužnost učiniti sve što je moguće da uspijemo ne samo organizirati proslavu blagdana sv. Ivana Pavla II., nego i pokrenuti stvari koje su potrebne i za ishođenje različitih dozvola vezanih uz samu crkvu koja će se graditi na tom mjestu.”

Pokazatelj brige za materijalni, ali i duhovni oporavak

Ovaj blagoslov gradilišta i početak gradnje crkve izuzetno je važan događaj, osobito zato što je narod prošao i strahote rata, izbjeglištva, a potom i strahote potresa. “Mislim da ovakav događaj može narodu jako puno dati i da bismo svi trebali biti zajedno pokazati i ljubav i brigu za naše ljude stradale u potresu na Banovini, s obzirom da su prisutne posljedice potresa, kako materijalne, tako i duhovne i psihološke.”

Nacrt nove crkve sv. Ivana Pavla II.

Iako su prisutne brojne posljedice potresa, na sve gledam s nekom nadom.

“Uvijek se sjetim i samog sv. pape koji je upravo 22. listopada, na prvoj svetoj misi koju je slavio kao papa, izgovorio: ‘Ne bojte se!’ I doista, ne trebamo se bojati, trebamo krenuti i jedni drugima uvijek nositi tu nadu, nositi Krista i biti utemeljeni u svetoj misi. Zato je taj papa i napisao, a često kažem da je to njegova oporuka, encikliku ‘Ecclesia de eucharistia’, u kojoj nas poziva da shvatimo kako je jedini izvor i vrhunac čitave kršćanske vjere upravo sveta misa”, zaključio je fra Mate.

Plan Božje providnosti

Dodao je da Petrinja ima tri župe, a dekanat šest župa te da je bilo puno različitih projekata u isto vrijeme. “Gradila se crkva Preobraženja koja je ove godine posvećena tako da je bilo teško dvije stvari istovremeno ‘gurati’ i, između ostaloga, činiti sve ono što je potrebno. Znamo koliko je dokumentacije potrebno za bilo koju građevinu, koliki projekti i elaborati. A sada se, zbog potresa, traže i posebna ispitivanja, jer crkva se ne gradi za godinu, dvije ili tri, nego da na tom mjestu ostane stotinama godina.

Možda nije niti bila Božja volja da crkva bude prije. Tko zna, da je napravljena prije potresa, na način kako se tada gradilo, što bi od nje bilo danas?

Buduće gradilište nove petrinjske crkve

Govoreći o programu proslave, fra Mate je na kraju najavio da će u subotu, 22. listopada, procesija iz dvorišta sadašnjega bogoslužnog prostora u Ulici Gromova krenuti u 10:30 i doći do zemljišta u Vatrogasnoj ulici na kojem će se graditi nova crkva. Tamo će u 11 sati misu predslaviti sisački biskup Vlado Košić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja