Budi dio naše mreže

Sveti Jeronim ubraja se među najznačajnije osobe cjelokupne crkvene povijesti. Crkveni je naučitelj i jedan od četiri crkvena oca zapadne Crkve. Rođen je oko 345. godine u Stridonu, mjestu koje se nalazilo na granici Dalmacije i Panonije. Gdje je to bilo, do danas još nije točno utvrđeno, a neki su mišljenja da je to u okolici današnjeg Tomislavgrada. Osim što je poznat po teškoj naravi i "dugom i oštrom jeziku", čuvena je njegova: "Oprosti mi, Gospodine, jer sam Dalmatinac". No, zašto ju je izrekao?

/ bg

Crkveni otac i prevoditelj Svetoga pisma na latinski sv. Jeronim pokorničkim životom htio je ukrotiti svoju narav. U pustinji je puno čitao, proučavao Sveto pismo i marljivo učio hebrejski jezik.

Kako donosimo u svakodnevnoj rubrici Svetac dana, kao najboljeg i najsposobnijeg za prijevod Svetog pisma na latinski, tada pučki jezik, papa Damaz pozvao je upravo Jeronima. Na prijevodu je radio više od 20 godina i time u službu Crkve stavio svoje znanje, izvanrednu kritičnost i radne sposobnosti. Uz prijevod je napravio i vrlo vrijedne Komentare. Tako je nastao najslavniji prijevod poznat pod nazivom Vulgata koji je kroz mnoga stoljeća bio službeno Sveto pismo. Prema predaji, posljednje dane života Jeronim je proveo u jednoj pećini u Betlehemu blizu mjesta Isusova rođenja. Umro je 420. godine. 

Jeronima uvijek slikaju pokraj lava. Jednom je u betlehemski samostan zalutao šepavi lav. Redovnici su se u strahu razbježali, a Jeronim je šepavom lavu iz bolne šape izvadio veliki trn. Izliječeni lav ostao je uz Jeronima i postao njegov prijatelj. Sveti je Jeronim zaštitnik Dalmacije, Hrvatske provincije franjevaca konventualaca te Hrvatske provincije franjevaca trećoredaca.

O Jeronimovoj čuvenoj “Oprosti mi, Gospodine, jer sam Dalmatinac” župni vikar karlovačke Župe Presvetog Trojstva fra Mate Bašić za HKM piše:

“Mnogi će govoriti da je sv. Jeronim svjestan svoje žestoke južnjačke naravi, udarajući se kamenom o prsa često znao moliti: ‘Parce mihi, Domine, quia Dalmata sum’ – ‘Oprosti mi, Gospodine, jer sam Dalmatinac’. No, moramo znati da su rimski legionari koji su vjerojatno bili uz Isusa, provodili njegovo mučenje i razapinjanje bili upravo s područja tadašnje Dalmacije, područja s kojeg je bio sam Jeronim te su bili njegovi sunarodnjaci poradi čega se on uzastopce kaje što je bio tadašnji Dalmatinac. Kako god, sv. naš Jeronime, moli za nas.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja