Budi dio naše mreže

Ključna riječ: fra-mate-basic

Prehrambene namirnice i napitci kao jedna od mogućih strategija prevencije u vrijeme pandemije

"FraMuRal" nova je čajna mješavina karlovačkih fratara koju je u programu HKR-a u četvrtak 5. studenoga predstavio župni vikar župe Presvetoga Trojstva u Karlovcu fra Mate Bašić. U emisiji je bilo riječi o namirnicama i napitcima koje ojačavaju imunitet, a koje prema znanstvenim istraživanjima imaju važnu ulogu u prevenciji zaraznih bolesti. Također, naglašeno je kako ovdje nije riječ o nekom čudotvornom lijeku, nego samo o jednoj od mogućih preventivnih strategija. Uz dopuštenje autora fra Mate Bašića donosimo njegovo dosad neobjavljeno istraživanje.

Argumenti HKR-a o krizi muževnosti

Je li suvremeni muškarac bojažljiv? Prepušta li inicijativu suprotnom spolu? Koliko se današnji muškarac razlikuje od svoga oca ili djeda? Utječe li na muškarce raspad tradicionalnog shvaćanja spolnih uloga? Treba li govoriti o muškom i ženskom identitetu ili se on podrazumijeva? Koliko duboka je kriza muževnosti? Kako Crkva i katolički laici gledaju na ova pitanja? Odgovore smo tražili u Argumentima HKR-a u kojoj su gostovali pokretač i voditelj programa „Exitus 90” fra Mate Bašić, polaznik programa „Exitus” Krešimir Domazet te glavni urednik portala „Muževni budite“ Krunoslav Puškar.

UZVIŠENJE SV. KRIŽA Molitva pred čudotvornim Raspelom u Karlovcu

U franjevačkoj crkvi Sv. Trojice u kapeli Gospe Lurdske u Karlovcu nalazi se čudotvorno Raspelo koje se štuje od davnina. Na blagdan Uzvišenja sv. Križa, 14 rujna održat će se posveta pred Raspelom i molitva razapetom Gospodinu za zaštitu i prestanak pandemije.

KARLOVAC Zavjetna kapela Gospe Lauretanske - mjesto na kojemu je mnogo puta klečao bl. Stepinac

'I ja sam tamo mnogo puta klečao za vrijeme prvog svjetskog rata... Učinite sve što je u Vašoj moći da se raširi pobožnost Majci Božjoj u tom svetištu', piše kardinal Alojzije Stepinac u jednom pismu upućenom tadašnjem gvardijanu u Karlovcu ističući važnost ovog mjesta čudesnih uslišanja u kojemu su spašavani brakovi i zaruke te su zadobivena mnoga ozdravljenja.

Potpuni oprost za Porcijunkulu

Budući da se 2. kolovoza slavi Gospa od Anđela ili Porcijunkula i da je mnogima stalo do potpunog oprosta koji vjernik može kao dar Crkve izmoljen od sv. Franje Asiškog primiti, fra Mate Bašić pojašnjava što je to potpuni oprost te ističe važnost iskrenog pokajanja i vršenja pokore.

Prošnje koje vjernici mogu upotrijebiti u borbi protiv zloduha

Doktorand na doktorskom studiju iz sustavne dogmatske i biblijske teologije na KBF-u u Zagrebu fra Mate Bašić za Hrvatsku katoličku mrežu napisao je temeljito obrazlaganje o uzimanju i/ili umišljanju vlasti u Ime Isusovo, donoseći pritom i molitve koje vjernici laici slobodno mogu upotrijebiti u borbi protiv moći tmina.

Smije li laik moliti "U ime Isusovo"?

Osvrćući se na društvenim mrežama na današnje Evanđelje, doktorand na doktorskom studiju iz sustavne dogmatske i biblijske teologije na KBF-u u Zagrebu fra Mate Bašić progovorio je o molitvama "U ime Isusovo" koje mnogi laici mole. Njegovu objavu donosimo u cijelosti.

1 2 3 5
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja