Budi dio naše mreže

"Vjerujem da čini o. Bylesa svjedoče da se herojski djela moralne izvrsnosti događaju", istaknuo je o. Graham Smith 2016. godine govoreći o razlogu zašto je odlučio pokrenuti proces kanonizacije. "On je primjer kako je nesebično davanje moguće i u trenucima najveće nevolje", rekao je.

/ Filip Ećimović

Povijesni brod Titanic izgrađen je u Belfastu 1912. godine, otkud je započeo svoj put. Ako zavirimo ispod opće poznate priču o brodu, doznajemo da je pokrenut proces kanonizacije jednog putnika, isusovca o. Thomasa Rousella Bylesa. Brod je nosio 2208 osoba, a među putnicima i posadom bila su 3 katolička svećenika.

U nesreći su svećenici nestali, no svjedoci su kasnije isticali kako su svećenici pomagali ženama i djeci da dođu u čamce za spašavanje, odbili zauzeti mjesta u istim čamcima kako bi drugi mogli biti spašeni, molili s onima koji nisu uspjeli pronaći mjesto u čamcu za spašavanje.

O. Byles, engleski svećenik isusovac, bio je na putu za New York kako bi prisustvovao bratovom vjenčanju. Nekoliko mjeseci nakon nesreće, brat William i njegova žena posjetili su preživjele s broda Titanic kako bi čuli priču o posljednjim satima oca Bylesa na brodu.

Saznali su da je, nakon što je slavio svoju posljednju misu u nedjelju 14. travnja, o. Byles propovijedao o novom životu u Americi koji je očekivao vjernike na tom brodu. Čuli su i da je nakon sudara broda i sante leda o. Bylesu dva puta ponuđeno mjesto u čamcu za spašavanje jer je svećenik, no on je oba puta odbio ponudu.

Bertha Morgan, jedna od preživjelih posvjedočila je kako joj je o. Byles pomogao da pronađe mjestu u čamcu. Mnogi su ga vidjeli kako je u trenutku nesreće požurio u potpalublje gdje su bili smješteni putnici trećeg razreda, kako bi te iste putnike ispratio na glavnu palubu. Preživjeli koji su došli u doticaj s ovim isusovcem, pamtili su ga po usrdnoj molitvi dok su se čamci otiskivali od broda.

Otac Thomas Byles / Foto: www.fatherbyles.com

Kraj je o. Blyes dočekao okružen s nekoliko stotina ljudi, moleći krunicu i čin pokajanja. Ljude je blagoslivljao na glas i dijelio odrješenje grijeha u trenucima kad im je voda polako prekrivala noge.

Otac Byles i 1500 drugih duša nestali su u 2 sata i dvadeset minuta 15. travnja u sjevernom dijelu Atlantskog oceana.

Mjesecima kasnije, brat nestalog William Byles i žena mu, pošli su u Rim na audijenciju kod pape Pia X. Tijekom audijencije papa je o. Bylesa nazvao mučenikom Crkve.

Danas postoji proces kanonizacije u širem smislu koji vodi o. Graham Smith. Krajnji cilj je da se o. Bylesa službeno proglasi svetom osobom.”Vjerujem da čini o. Bylesa pokazuju da se herojski djela moralne izvrsnosti događaju”, istaknuo je o. Smith 2016. godine govoreći o razlogu zašto je odlučio pokrenuti proces kanonizacije.”On je primjer kako je nesebično davanje moguće i u trenucima najveće nevolje”, rekao je o. Smith.

Obitelj Byles dala je napraviti vrata za crkvu sv. Helene u Ongaru, predgrađu Dublina. Vrata su uspomena na o. Thomasa Bylesa, a tekst u čast o. Bylesa urezan je u crkveni prozor uz koji na zidu visi njegova slika.

Dodajmo da o životu o. Bylesa, njegove slike i svjedočanstva preživjelih s broda Titanic možete pronaći OVDJE, na stranici posvećenoj njemu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja