Budi dio naše mreže

Obilje života u Kristu nije sinonim za „odsutnost problema”. Zapravo, čini se da, ako slijedimo Mesiju, katkada to može biti uzrok nekih teških situacija! Biti kršćanin, biti sljedbenik Onoga koji je pobijedio smrt, znači nešto drugo: znači pronaći snagu za bȉti „dobar boj vjere“.

/ Tihana Semijalac

Svatko od nas ima svoje svakidašnje bitke. Nije važno jeste li mladi ili stari, muškarac ili žena, zaposlenik ili rukovoditelj. Danas, u ovom trenutku, pred vama je izazov ili ćete se uskoro suočiti s njim.

Za lakše suočavanje sa svakodnevnim izazovima Aleteia predlaže popis (svakako ne sveobuhvatan) od 15 biblijskih citata o hrabrosti koju djeca Božja moraju imati kako bi se borili protiv grijeha i životnih nedaća. Bez obzira s kojom se situacijom suočavate, ne očajavajte, jer iako ćete u svijetu imati muku, On je pobijedio svijet!

Ljudi često pristupaju problemima i preprekama na dva ekstremna i suprotna načina, no oba su pogrešna. Neki misle da je život neprestana patnja protiv koje se ne vrijedi boriti. Drugi, pak, misle da je sve jednostavno i da se ne trebaju boriti kako bi dobili ono što žele. Nema ničega lošeg u tome!

To se također i prije svega odnosi na kršćanina. Tko zna koliko smo se puta pitali: „Gospodine, zašto se baš sve meni događa?“ Ili što je još gore, tko zna koliko smo puta pokazali prstom na jednog od svoje braće koji je u teškoćama – možda ne shvaćajući to i ne nužno koristeći riječi – kao da kažemo: „Da je Bog s tobom, ne bi pretrpio ovu situaciju!”

Obilje života u Kristu nije sinonim za „odsutnost problema”. Zapravo, čini se da, ako slijedimo Mesiju, katkada to može biti uzrok nekih teških situacija! Biti kršćanin, biti sljedbenik Onoga koji je pobijedio smrt, znači nešto drugo: znači pronaći snagu za bȉti dobar boj vjere“.

Pronađite snagu u ovih 15 biblijskih citata koji će vas podizati u svakidašnjim izazovima:

1) Ponovljeni zakon 31,6.8.

Ohrabrite se i budite odlučni! Ne bojte se i nemojte prédati pred njima. Ta sâm Jahve, Bog tvoj, ide s tobom; neće te zapustiti niti će te ostaviti. Sam Jahve ide pred tobom; on će s tobom biti; neće te zapustiti niti će te ostaviti. Ne boj se i ne dršći!

2) Jošua 1,9

Nisam li ti zapovjedio: odvaži se i budi hrabar? Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Jahve, Bog tvoj.

3) Sirah 34,14

Tko se boji Gospoda, ne boji se ničega i ne straši se, jer je Gospod nada njegova.

4) Psalam 28,7-8

Jahve je snaga moja i štit moj,
U njega se srce moje pouzdalo, on mi pomognu;
stoga kliče srce moje, pjesmom mu svojom zahvaljujem.
Jahve je jakost narodu svome,
tvrđava spasa svom pomazaniku.

5) Mudre izreke 3,5-6

Uzdaj se u Jahvu svim srcem
i ne oslanjaj se na vlastiti razbor.
Misli na nj na svim svojim putovima
i on će ispraviti tvoje staze.

6) Poslanica Filipljanima 1,28

…ne plašeći se ni u čemu protivnikâ. To je njima najava njihove propasti, a vašega spasenja, i to od Boga.

7) Prva Knjiga Ljetopisa 28,20

Tada David reče svome sinu Salomonu: »Budi junak, hrabar, i radi! Ne boj se i ne plaši se, jer će Jahve, Bog, moj Bog, biti s tobom! Neće te napustiti niti te ostaviti dok ne svršiš sav posao za službu oko Jahvina doma.«

8) Izajia 41,10-13

Ne boj se, jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho, jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom. Gle, postidjet će se i smesti svi koji su na tebe bjesnjeli, bit će uništeni i propast će oni što se s tobom parbiše! Tražit ćeš svoje protivnike, ali ih nećeš naći. Bit će uništeni, svedeni na ništa oni koji protiv tebe vojuju. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, krijepim desnicu tvoju i kažem ti: »Ne boj se, ja ti pomažem.«

9) Prva poslanica Korinćanima 15,57-58

A hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu! Tako, braćo moja ljubljena, budite postojani, nepokolebljivi, i obilujte svagda u djelu Gospodnjem znajući da trud vaš nije neplodan u Gospodinu.

10) Psalam 23,4-6

Pa da mi je i dolinom smrti proći,
zla se ne bojim, jer si ti sa mnom.
Tvoj štap i palica tvoja
utjeha su meni.

Trpezu preda mnom prostireš
na oči dušmanima mojim.
Uljem mi glavu mažeš,
čaša se moja prelijeva.

Dobrota i milost pratit će mene
sve dane života moga.
U Jahvinu ću domu prebivati
kroz dane mnoge.

11) Poslanica Hebrejima 13,5-6

U življenju ne budite srebroljupci, zadovoljni onim što imate! Ta on je rekao: Ne, neću te zapustiti i neću te ostaviti. Zato možemo pouzdano reći: Gospodin mi je pomoćnik, ja ne strahujem: što mi tko može?

12) Prva Petrova poslanica 3,14-16

Nego, morali i trpjeti zbog svoje pravednosti, blago vama! No ne bojte se njihova zastrašivanja i ne plašite se! Naprotiv, Gospodin – Krist neka vam bude svet, u srcima vašim, te budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama, ali blago i s poštovanjem, dobre savjesti da oni koji ozloglašuju vaš dobar život u Kristu, upravo onim budu postiđeni za što vas potvaraju.

13) Evanđelje po Ivanu 14,27

Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši.

14) Poslanica Filipljanima 4,13

Sve mogu u Onome koji me jača!

15) Psalam 121,1-2,7-8

K brdima oči svoje uzdižem:
odakle će mi doći pomoć?
Pomoć je moja od Jahve
koji stvori nebo i zemlju.

Čuvao te Jahve od zla svakoga,
čuvao dušu tvoju!
Čuvao Jahve tvoj izlazak i povratak
odsada dovijeka.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja