Sudac koji je vodio njezin slučaj zaprijetio joj je oduzimanjem skrbništva nad sinom ako nastavi sa svojim izborom.

Odvjetnik ADF Internationala u Latinskoj Americi, Julio Pohl, izjavio je da  su “roditelji najodgovorniji za obrazovanje svoje djece, a ovakva reakcija lokalnih vlasti je potpuno kršenje njihovih zajamčenih roditeljskih prava po međunarodnom pravu.” Pohl također radi na pravnoj obrani brazilske majke.

Obrazovanje kod kuće u Brazilu

Prema organizaciji za pravnu zaštitu, više od 70 000 ljudi u Brazilu obrazuje se kod kuće. Isto tako, pravo roditelja da izaberu vrstu obrazovanja za svoju djecu utvrđeno je Općom deklaracijom o ljudskim pravima u članku 26.

Kao odgovor na ovaj postupak, Cichelero je izjavila: “Odabrala sam školovanje svog sina kod kuće jer vjerujem da je to najbolje za njega, a ja sam predana tome da mu pružim najbolje moguće obrazovanje. Osim toga, školovanje kod kuće omogućuje mi prenošenje naše vjere i naših vrijednosti, koje su toliko važne našoj obitelji — vrijednosti koje brazilski javni školski sustav svakodnevno dovodi u pitanje.”

“Svi roditelji imaju pravo i obvezu, od Boga danu, donositi odluke koje daju najbolje rezultate za vlastitu djecu”, nadodala je.