Budi dio naše mreže

Don Bosco je istinski vjerovao da u svakom čovjeku, pa bio on i najgori kriminalac, postoji barem malena točka dobra po kojoj je moguće pridobiti njegovo srce i u njega donijeti Krista. To potvrđuje i njegova misao: „Mlade ne samo da treba voljeti, oni trebaju i osjetiti da su voljeni.“

/ lm

Nije lako biti roditelj, zar ne? Odgajati dijete da postane odgovorna, sretna i Bogu usmjerena osoba zaista je izazovno, posebice u suvremenom svijetu punu preprjeka.

Sasvim je razumno očekivati da ćete kao roditelj ponekad i pogriješiti. Jer formula za savršen odgoj ne postoji. Djeca se ponajprije karakterno razlikuju, što se odrastanjem i utjecajem okoline još više produbljuje. Ne postoji, stoga, posebna metoda kojom će se riješiti baš svaki problem i koja može vrijediti u svakoj prilici.

Mlade ne samo da treba voljeti, oni trebaju i osjetiti da su voljeni.

Ne postoji univerzalna metoda, ali postoji univerzalna činjenica: samo je ljubav plodno tlo na kojem djeca mogu rasti i iz kojeg mladi mogu crpiti ljudsku, moralnu, psihološku i kulturnu okrjepu, hranu koja im omogućuje sretno odrastanje.

Upravo vas zbog toga želimo ukratko upoznati s don Boscom, utemeljiteljem odgojnog sustava zasnovana na ljubavi. To je sustav koji vam uvijek iznova otvara oči jer, osim što odgaja djecu, odgaja i vas. Iznenađujuće je djelotvoran i pruža vam izvrsnu pomoć u odgajanju, donosi Salesiana.

Tko je sveti Ivan Bosco i po čemu je njegov odgojni sustav poseban?

Sveti Ivan Bosco (1815. – 1888.) bio je talijanski svećenik i pedagog. Katolički je svetac i utemeljitelj salezijanske družbe.

Don Bosco je istinski vjerovao da u svakom čovjeku, pa bio on i najgori kriminalac, postoji barem malena točka dobra po kojoj je moguće pridobiti njegovo srce i u njega donijeti Krista. To potvrđuje i njegova misao: „Mlade ne samo da treba voljeti, oni trebaju i osjetiti da su voljeni.“

Jednostavnije rečeno, don Bosco nije svoj odgoj temeljio na prijetnjama ili podizanju glasa, već na tome da djeca osjete da su voljena kako bi iz te ljubavi bila poslušna. Možda će takav pristup odgoju tražiti malo više žrtve od vas, ali konačan ishod vrijedan je svake žrtve.

Što to znači na primjeru?

Don Bosco je razlikovao dva odgojna sustava: represivni i preventivni.

Roditelji koji se koriste metodama represivnog sustava ne prate i ne usmjeravaju dijete,  određuju jasna pravila i nadziru je li ih dijete prekršilo. Ako ih prekrši, slijedi mu zaslužena kazna. Mnogi roditelji, nažalost, katkad odgajaju metodama represivnog sustava.

Odgoj treba zalijevati ljubavlju.

Roditelji koji se koriste metodama preventivnog sustava neće odmah strogo reagirati, već će usmjeravati i poticati dijete. Primjerice, majka djetetu postavlja vremensko ograničenje za korištenje mobitelom. Ako dijete prekorači dozvoljeno vrijeme, neće ga odmah kazniti, već će o tome razgovarati. Objasnit će mu da je pretjerana upotreba mobitela štetna i zašto je važno provoditi vrijeme s obitelji.

Dakle, preventivni je sustav cjelovit pristup odgoju, način djelovanja u ljubavi koje potiče dijete da samo uvidi gdje je pogriješilo. Da bi cvijeće raslo nije dovoljno samo ga posaditi, već ga treba i redovito zalijevati. Tako i odgoj treba „zalijevati“ ljubavlju. Da bismo u tome uspjeli, potrebno je držati se određenih smjernica.

Što kršćanski roditelji trebaju činiti kako bi bili uspješni odgojitelji?

Biti gospodari situacije

Trebate biti prisutni u životu svoje djece. Ali ne kao hitna služba (samo onda kada se pojave problemi), već u svakoj prilici. To znači znati što djeca svakodnevno čine, poznavati njihov karakter i narav i biti im oslonac.

Razgovarati, poučiti „pravilima igre“

Djeca uče od vas i zato je vaša roditeljska zadaća biti „učitelji života.“ Svojoj djeci trebate biti primjer. Na vama je kao roditeljima da dajete jasna objašnjenja pravila, zamisli i osjećaja, da birate prave riječi i trudite se ispravno djelovati.

Djeca trebaju pokazati da su razumjela roditeljske upute i provoditi ih u djelo. Autoritativni stil roditeljstva postavlja granice s poštovanjem potreba i osobnosti djeteta. Autoritet i sloboda nisu dva suprotstavljena pojma, već upravo suprotno: međusobno si služe.

Hrabriti

Teško je odrastati u suvremenom svijetu. Mladi su izloženi raznim ponudama, savjetima, mišljenjima, no rijetko ih tko hrabri.A kako hrabriti djecu? Prvi način hrabrenja je slušanje. To znači posvetiti djeci punu pozornost jer ih ništa tako ne raduje kao vaše zanimanje za njih. Kako još hrabriti djecu? Uvažavajte sitnice. Djeca nam se često obraćaju malim znakovima koje trebamo uočiti i uvažiti.

Prepoznati

Tko od nas ne voli da ga se pohvali za učinjeno dobro? Tu potrebu imaju i djeca. Pohvale roditelja snažno utječu na djecu. Pohvala, znak zadovoljstva, priznanje, sve to izgrađuje dječje samopouzdanje.

Uglavnom cijenimo kada su drugi odgovorni, obavljaju svoje dužnosti, znaju se prilagoditi, donijeti odluku, postaviti si ciljeve, planirati i brinuti se o sebi i drugima. No kod svoje djece to često i ne zapazimo. Djetetu je važno da prepoznate njegova dobra djela i da ga za svako dobro djelo pohvalite.

Što Don Bosco posebno ističe u svom odgojnom sustavu?

Sretna je obitelj ona koja živi u istinskom, dubokom, iskrenom i čvrstom ozračju ljubavi. Djeca su poput gumenih loptica: što ih jače baciš, to više odskoče.

Ljubav drži obitelj na okupu.

U želji da se nametnu, stariji se ljute i zauzimaju neučinkovite stavove: gunđaju, propovijedaju, okrivljuju, prijete, uspoređuju, brinu se, kritiziraju, tuku i kažnjavaju. Djeca na sve to odgovaraju jednako neučinkovitim ponašanjem: viču, razbijaju, prijete, tuku se, lažu, a ponajprije se zatvaraju u sebe (spavaju, bježe od kuće, zanemaruju upozorenja, mrzovoljni su).

Sveti Ivan Bosco shvatio je da jedino što obitelj drži na okupu jest – ljubav. Stoga je stvorio odgojni sustav koji će omogućiti vama i vašem djetetu da gradite svoj život u Božjoj ljubavi i da budete sretna i zadovoljna obitelj.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja