Budi dio naše mreže

Ključna riječ: odgoj-djece

Što možemo naučiti iz Don Boscova odgojnog sustava?

Don Bosco je istinski vjerovao da u svakom čovjeku, pa bio on i najgori kriminalac, postoji barem malena točka dobra po kojoj je moguće pridobiti njegovo srce i u njega donijeti Krista. To potvrđuje i njegova misao: „Mlade ne samo da treba voljeti, oni trebaju i osjetiti da su voljeni.“

Žene koje odabiru biti majke – najdiskriminiranija su skupina u Hrvatskoj

Povodom Međunarodnog dana žena, udruga U ime obitelji upozorava javnost na dva najčešća oblika društvene nepravde s kojima se u Hrvatskoj još uvijek suočava veliki broj žena: učestalu diskriminaciju žena koje odabiru biti majke na radnom mjestu te stigmatizacija i (političke) kampanje protiv žena koje odabiru "ostati kod kuće" i tijekom određenog vremena u potpunosti se posvetiti odgoju svoje djece te brizi o bolesnima i starima u svojoj obitelji.

Prof. Gordana Buljan Flander: O odgoju djece može govoriti svaki psiholog, ali mojoj djeci roditelj mogu biti samo ja

Koji su moderni načini odgoja djece? Padaju li sva roditeljska nastojanja u vodu ako nema temelja – ljubavi? Kakav pristup djeca očekuju od roditelja i odgojitelja? Kako djecu učiti disciplini? Kako se s izazovima modernoga roditeljstva nose sami roditelji? Ova, ali i brojna druga pitanja, postavljena su u utorak 13. prosinca u Argumentima HKR-a urednika Branimira Gubića.

Odgajate li svoju djecu bez vikanja?

Neophodno je viknuti kad postoji stvarna opasnost za dijete ili zdravlje djeteta. Na primjer, vičite kad želite dijete spriječiti u pretrčavanju ceste ili kad uzima opasne predmete u ruke. Vičite kako biste upozorili, govorite kako biste objasnili.

Što će djeca "ponijeti od kuće"?

Kada početi osamostaljivati dijete? Već u drugoj godini kada mu dopustimo da se samo hrani svojom žlicom (pa makar bilo okolo pola hrane od onoga što stigne do usta). U trećoj godini dijete može i treba pospremiti svoje igračke. Tijekom predškolske dobi može učiniti nešto i za druge, npr. postaviti tanjure na stol i za ukućane. Kako dijete raste tako će preuzimati još neka zaduženja u skladu sa svojom dobi.

Brak je savez koji u svom srcu ima ljubav i brigu za drugu osobu

"Scena kojoj sam svjedočila bila mi je nevjerojatno lijepa, ali zamišljam da moja prijateljica i njen divni suprug vjerojatno nisu imali vremena ni energije zastati i uživati u toj ljepoti. Bili su previše zauzeti zapravo proživljavanjem braka, sa svim neredima i žrtvama koji ga čine tako prekrasnim i čudnim svijetu koji je, čini se, zaboravio kako uzeti svoj križ i tako pronaći pravu sreću i ispunjenje", piše u tekstu kojeg vam prenosimo mlada žena koja se divi braku svojih prijatelja.

PISMO OCA SINU: "Moja ljubav prema tebi uvijek će biti tu jer nema načina da pobjegne"

"Nikada neću otići od tebe i ti nikada nećeš otići od mene. Uvijek zapamti to. Ovo nije jedini savjet koji ti želim dati, sine moj, ali to je opći savjet koji će ti dobro poslužiti. Možeš ga uzeti ili ne. Moja tajna želja je da odbaciš sve moje savjete, zgužvaš ih i ostaviš na podu svoje spavaće sobe i kreneš živjeti – idi živjeti život koji je istinit za tebe."

P. Arek Krasicki: Očevi, potrudite se i odgojite svoje dijete po uzoru na sv. Josipa!

"Obraćam se prvenstveno očevima jer danas postoji kriza muževnosti, potrudite se! Muž i žena su pozvani doslovce graditi dijete – zvuči malo smiješno jer u narodu se kaže „napraviti dijete“, a Bog poziva na izgradnju muškog i ženskog djeteta. Osobitu pozornost skrećem na očeve i sinove, na njihovu relaciju!", poručio je poljski svećenik, pater Arek Krasicki.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja