Budi dio naše mreže

Ključna riječ: odgoj-djece

Djeca jure uz tehnologiju videoigara. Ubrzajmo korak i budimo im blizu!

U Argumentima su u utorak 5.10., tema bile videoigre i utjecaj igara na svakodnevni život i ponašanje djece i adolescenata. "Bog nam je dao djecu da ih usmjerimo ka putu vječnog spasenja, to kao katolici moramo imati pred sobom", riječi su vjeroučitelja i oca petero djece, Marija Gečevića. U emisiji su još govorili i prof. dr. sc. Igor Kanižaj i Marija Mikulić, psihologinja o svojim iskustvima s izazovima tehnologije i videoigara.

Ovo bi morao pročitati svaki roditelj i odgojitelj: 10 odgojnih načela Janusza Korczaka

Janusz Korczak umro je s 200 djece u plinskoj komori koja su ga držala za ruke do kraja. Bio je liječnik i vojnik, ali ponajviše pedagog. Cijeli život posvetio je djeci. Nije ih napustio ni kada su došli najteži trenuci. S njima je otišao u smrt, iako su ga nacisti neposredno prije ulaska u vagone prepoznali i ponudili mu poštedu pod uvjetom da napusti djecu, a on je to odbio. Ova herojska gesta imala je veliki utjecaj i na mnoge naciste. Priču o ovom velikom čovjeku na svom Facebook profilu donosi pater Stjepan Ivan Horvat.

Fra Vinko Brković: Ako ne naučite djecu borbi, neće se boriti ni za Kraljevstvo nebesko!

"Dopustite djetetu da padne, dopustite mu da se ozljedi, ali pokažite mu da ste tu kako bi mu zacijelili rane. Naučit će tako da je dopušteno pasti, ali da nakon toga mora ustati i krenuti prema cilju", poručuje fra Vinko Brković, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, govoreći o važnosti igre u odgoju djece. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Dobronamjerne komentare o odgoju djece radije zadržimo za sebe

"Nije dobro obučena, smrznut će se, kako je mršava, ne hranite je kako treba, predebela je, prestrogi ste prema njoj, kako je samo razmažena!" Ponekad nije lako slušati komentare drugih o odgoju. Također, nije realno očekivati da će svi roditelji u određenim situacijama postupati na identičan način. Kako razumjeti i razmijeniti različita viđenja o odgoju i ponašanju djece?

4 odgojna "pravila" koja bismo ponekad trebali prekršiti

Zasigurno ste čuli mnoge savjete o roditeljstvu koje poput papiga svi ponavljamo jedni drugima kao da postoji neka jednadžba savršenog odgoja. Pročitajte koja odgojna "pravila" bismo možda ponekad trebali i prekršiti.

ODGOJ DJECE Tehnologija kao "besplatno čuvanje djece" zapravo puno košta, a naplata vas čeka odmah iza ugla

Sveti Ivan Zlatousti kaže: „Imamo velik polog u našoj djeci, pristupimo im brižljivo.“ Roditeljstvo je blagoslov, ali istovremeno i izazov za suvremenog roditelja. Cilj je odgojiti samostalnu i odgovornu osobu. Ipak, djeca su danas često nestrpljiva, imaju poteškoće u održavanju koncentracije, nemaju mnogo prijatelja. Sve su to posljedice promjene načina života i pristupa odgoju.

Dirljivo pismo mladog oca sinu: "Nadam se da ću u tvoje srce uspjeti posijati sjeme dobra"

"U trenutku kada sam te upitao: 'Rafi, gdje je sada Isus?' sjetivši se naših večernjih razgovora, odgovorio si jednostavno: 'U mome srcu. Odmara'". Dio je to predivnog i dirljivog pisma koje je na društvenim mrežama objavio mladi otac Matej Lovrić. U nadi da će biti poticajno i ohrabrujuće svim (budućim) roditeljima, uz dopuštenje autora, donosimo pismo u cijelosti.

Slijedite Bibliju u odgoju djece

Donosimo promišljanje vlč. Krunoslava Pačalata, bivšeg župnika župe bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici. Vlč. Pačalat je, nakon što je prošle godine doživio dva moždana udara, prikovan za krevet, a s vjernicima komunicira putem društvenih mreža. Nalazi se u Jalžabetu, u obiteljskom domu, gdje se uspješno oporavlja.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja