Budi dio naše mreže

U poruci biskupima Ujedinjenoga Kraljevstva, koju je poslao povodom Dana za život, papa Franjo traži da se moli za sve koji rade kako bi poduprli vrijednost i dostojanstvo svake osobe, te želi da aktualna zdravstvena kriza ojača kulturu života, pozornu na zaštitu sve Božje djece, počevši od najranjivijih.

/ at

„Izaberi život“, tema je ovogodišnjega Dana za život, godišnje inicijative koju Biskupska konferencija Engleske i Walesa promiče zajedno sa škotskim i irskim biskupima, kako bi senzibilizirali javno mnijenje britanskih otoka na značenje i vrijednost ljudskoga života u svim njegovim razdobljima i stanjima. Dan za život trebao bi se obilježavati 31. svibnja u Škotskoj, 21. lipnja u Engleskoj i Walesu, te 7. listopada u Irskoj, ali će zbog pandemije koronavirusa vjerojatno biti odgođen, prenosi Vatican News.

Ove je godine poruka Dana za život usredotočena na brigu o djeci koja se imaju roditi i trudnicama.

Za tu je prigodu, i ove godine, papa Franjo poslao poruku koju je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, a u kojoj ističe da je tema „Izaberi život“ posebno prikladna s obzirom na 25. godišnjicu enciklike svetoga Ivana Pavla II. „Evangelium vitae“, o vrijednosti i nepovredivosti ljudskoga života.

Papa u poruci, upućenoj biskupu Johnu Sherringtonu, ravnatelju Odsjeka za život Biskupske konferencije Engleske i Walesa, traži također da se moli za sve obitelji, volontere i zdravstvene djelatnike koji se, često herojski, zauzimaju u brizi i za olakšanje trpljenja uzrokovanoga koronavirusom, kao i za one koji, dok se nastavlja i pandemija siromaštva i rata, rade kako bi podupirali vrijednost i dostojanstvo koje je Bog dao svakoj ljudskoj osobi. Poruka završava željom da sadašnja zdravstvena kriza potakne bolje razumijevanje moralne obveze izgradnje kulture života, pozorne na zaštitu i promociju cjelovite dobrobiti djece Božje, počevši od najranjivijih.

Mons. Sherrington je pak, u ime engleskih i velških biskupa, izrazio zahvalnost za blagoslov pape Franje koji je dao toj inicijativi. „Njegova nam poruka daje nadu”, istaknuo je „i obnavlja zauzimanje i djelovanje za najosnovniji ljudski nagon, onaj zaštite otajstva života u svim razdobljima. Ove je godine poruka Dana za život usredotočena na brigu o djeci koja se imaju roditi i trudnicama”, objasnio je westminsterski pomoćni biskup „kako bi ljudi otvorili svoj um i srce istinskom daru i čudu, a to je novi život u majčinu krilu.” Biskup je, osim toga, izrazio zahvalnost svima koji neprestano rade kako bi taj život bio potpuno zaštićen zakonima.

Biskupska je konferencija Engleske i Walesa, kao svake godine, na web stranici Dana za život („Day for Life“) stavila na raspolaganje raznovrstan materijal: molitve, informacije o potpori za majke i njihovu djecu, te važna svjedočanstva ženā koje su pobacile, kao i osobā koje je na neki način dotakla drama pobačaja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja