Budi dio naše mreže

U različitim dijelovima Nigerije tijekom prvih šest mjeseci 2023. godine ubijeno je 2.500 kršćana.

/ mdj

Podaci o ubijenim kršćanima mogu se iščitati iz izvješća koje je objavilo Međunarodno društvo za građanske slobode i vladavinu prava, nigerijska istraživačka agencija koja se usredotočuje na pitanja ljudskih prava, javlja nedjelja.ba.

Informacije iz tog izvješća naglašavaju zabrinutost zbog čestih incidenata i progona kršćana u Nigeriji u područjima gdje djeluju islamske ekstremističke skupine.

ICC je, također, izvijestio o naporima da se Nigerija doda na popis zemalja od posebne zabrinutosti koji je objavio američki State Department. Nažalost, State Department nije uvrstio Nigeriju na tu listu, što za sobom povlači određene sankcije, unatoč preporuci američke Komisije za međunarodne vjerske slobode.

Inače, Zakon o vjerskoj slobodi iz 1998. zahtijeva od predsjednika SAD-a, koji tu funkciju dodjeljuje državnom tajniku, da kao zemlje od posebne zabrinutosti  označi države za koje se smatra da sustavno krše vjerske slobode. Zakon državnom tajniku omogućava niz političkih mogućnosti, uključujući izricanje sankcija, ali one nisu automatske.

Podsjetimo, kršćani od prvih vremena Crkve trpe progonstva. Podsjetimo se kako je na tu pojavu u svoje vrijeme gledao sv. Ignacije Antiohijski, koji je i sam podnio mučeničku smrt. U nastavku donosim tekst iz njegove Poslanice Rimljanima.

»Pišem svim Crkvama i poručujem svima da rado umirem za Boga ako me vi ne spriječite. Pozivam vas da mi ne iskazujete svoju naklonost u nezgodan čas. Pustite me da budem hrana zvijerima, po kojima mogu susresti Boga. Božje sam žito i zubi me zvijeri melju da postanem čisti kruh Kristov. Zazivajte Krista za mene da pomoću tih zvijeri budem žrtva Bogu. Ništa mi neće koristiti draži svijeta niti kraljevstva ovoga vijeka. Bolje mi je umrijeti da se sjedinim s Isusom Kristom nego kraljevati svom zemljom. Tražim onoga koji je za nas umro. Onoga hoću koji je za nas uskrsnuo. Nadolazi čas moga rođenja. Oprostite mi, braćo, ne kratite mi da zadobijem život, ne želite da ostanem u smrti. Onoga koji želi biti Božji ne predajte svijetu i ne zavodite ga zemaljštinom. Pustite me da doprem do čistog svjetla. Tek kad stignem tamo, bit ću čovjek. Priuštite mi da budem sljedbenik muke svoga Boga. Tko njega ima u sebi, neka shvati što hoću, i neka ima sućuti prema meni znajući što me muči. Knez ovoga svijeta hoće me oplijeniti i preokrenuti moje osjećaje prema Bogu. Neka mu nitko od vas koji ste tamo ne pomogne. Radije budite uz mene, to jest uz Boga. Nemojte govoriti o Isusu Kristu, a čeznuti za svijetom. Neka ne bude u vas zavisti. I ako vas ja, kad dođem k vama, budem drugačije nagovarao, ne slušajte me. Vjerujte radije onome što vam sada pišem. Živ vam pišem želeći umrijeti. Moja je požuda raspeta i u meni nema vatre koja teži za zemaljskim, nego je u meni živa voda koja u mojoj unutrašnjosti žubori i iznutra govori: ’Dođi k Ocu!’ Ne raduje me propadljiva hrana ni naslade ovoga života. Želim Božji kruh, a to je tijelo Isusa Krista od roda Davidova, a za piće želim njegovu krv, a to je nepropadljiva ljubav. Ne želim živjeti među ljudima, a to će se dogoditi ako vi to budete htjeli. Dajte, i vi tako želite da bi i vas Bog želio. To vas molim s ovih nekoliko redaka; vjerujte mi, Isus Krist će nam pokazati da govorim istinu. On je usta koja ne varaju, kojima je Otac istinito progovorio. Molite za mene da ga postignem. Ne pišem vam po tjelesnom nadahnuću, nego po Božjoj volji. Ako budem trpio, znači da mi dobro želite; ako budem oslobođen, znači da me mrzite.«

sv. Ignacije Antiohijski

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja