Budi dio naše mreže

Možda najjeziviji, ali istovremeno najrealističniji prikaz sv. Bartolomeja je onaj iz 1562. talijanskoga kipara Marca d’Agratea. Skulptura je to koja prikazuje mučenika kako drži vlastitu kožu dok se svaki mišić, kost i tetiva ističu u kamenu. Skulptura je danas izložena u katedrali u Milanu.

/ hk

Od svih apostola, sv. Bartolomej je pretrpio izrazito bolno mučeništvo. Naime, koža mu je živom oderana, a zatim su mu odrubili glavu, prenosi uCatholic.

Prema katoličkoj tradiciji, sv. Bartolomej je podnio mučeništvo u gradu Albanopolisu gdje ga je kralj Astijag dao pogubiti zbog obraćenja armenskog kralja Polimija. Naime, kralja Polimija je upravo Bartolomej upoznao s kršćanstvom.

Kaže mu Natanael: ‘Odakle me poznaješ?’ Odgovori mu Isus: ‘Vidjeh te prije negoli te Filip pozva, dok si bio pod smokvom’. Nato će mu Natanael: ‘Učitelju, ti si Sin Božji! Ti kralj si Izraelov!’ (Iv 1, 48-49).

U katoličkoj umjetnosti i književnosti, Bartolomej je najistaknutiji mučenik kojemu je oderana koža. Tijekom 16. stoljeća njegov je prikaz postao najčešći simbol svetaca.

Bartolomej je često prikazan s nožem – alatom kojim bi se tijekom mučenja derala koža, kako drži u ruci vlastitu kožu. Ne samo da je njegov prikaz bio korišten u religioznom smislu, već je često bio korišten i u medicinske i akademske svrhe kod opisivanja anatomije ljudskoga tijela.

Mučenik u ruci drži vlastitu kožu!

Možda najjeziviji, ali istovremeno najrealističniji prikaz sv. Bartolomeja je onaj iz 1562. talijanskoga kipara Marca d’Agratea. Skulptura je to koja prikazuje mučenika kako drži vlastitu kožu dok se svaki mišić, kost i tetiva ističu u kamenu. Skulptura je danas izložena u katedrali u Milanu.

Foto: Lorenzo Parisi/ Wikimedia Commons

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja