Budi dio naše mreže

Vojna hunta u Mjanmaru u proteklih osam dana dana ponovno je pokrenula zračne napade na crkve, objavila je u petak 18. kolovoza KNA.

/ IKA

Katolička crkva u župi Hpruso u saveznoj državi Kayah bombardirana je u znak odmazde za napade pobunjenika, izvijestio je mjanmarski novinski portal Irrawaddy na Twitteru, prenosi KNA.

Azijska tiskovna služba Ucanews objavila je pak, pozivajući se na organizaciju „Chin Human Rights Organization” (CHRO), da su ovog tjedna tri baptističke crkve u saveznoj državi Chin bile ciljevi bombardiranja. Jedan od ciljeva bila je najstarija i najveća baptistička crkva u Hakhi, glavnom gradu China.

Vojska je pojačala napade na pobunjenike u područjima s kršćanskom većinom u Kayahu, Chinu, Kachinu i Kayinu. Od vojnog puča u veljači 2021. uništeno je najmanje 100 vjerskih građevina, među njima 55 kršćanskih, izvijestile su udruge za zaštitu ljudskih prava.

Samo u katoličkoj dijecezi Loikaw u Kayahu, najmanje deset crkava bilo je na meti zračnih napada. Pet od ukupno šest dijeceza u Mijanmaru – Loikaw, Kekhon, Hakha, Kalay i Mandalay – poprišta su oružanih sukoba između pobunjenika i hunte.

Prema navodima povjerenika za ljudska prava UN-a Volkera Türka, zračni napadi povećani su u razdoblju između siječnja i lipnja 2023. za 33 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pojačano je i bombardiranje civilnih ciljeve poput sela, škola, bolnica i vjerskih građevina.

Mijanmarska vojna hunta od puča 2021. prema spoznajama UN-a uvozi oružje i vojnu opremu ponajviše iz Rusije i Kine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja