Budi dio naše mreže

U 272. Mogućoj misiji HKR-a, autora i voditelja Trpimira Alajbega, o 50 godina misijskog informativnog lista "Radosna vijest" 8. veljače govorili su nacionalni ravnatelji Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini - s. Ivana Margarin i mons. Luka Tunjić.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Upitana čemu se u listu daje poseban naglasak, s. Ivana je naglasila da je najvažnije pozorno pratiti rad naših misionara. “Usto, trudimo se na jednostavan i lako razumljiv način predstaviti crkvene dokumente o misijskoj dimenziji Crkve. Želimo vjernicima omogućiti i da upoznaju misijsko djelovanje Crkve i misionarsku svakodnevnicu. Tako će upoznati različite kulture i narode, ali i entuzijazam naših misionara. Voljela bih svakako da ostanemo bliski ljudima – i temama i načinom izričaja”, naglasila je s. Ivana.

Misionarke s mladim Afrikancima / www.misije.hr

Od suradnika bih posebno izdvojila sve misionare i misionarke koji se javljaju iz svoga dijela svijeta. Međutim, ovisno o temi, u “Radosnoj vijesti” pišu i profesori teologije, misijski animatori, vjeroučitelji i svi kojima je stalo do misija.

Budućnost “Radosne vijesti” kao tiskovine

S. Ivana je potvrdila da taj list svakako može opstati u internetskom svijetu, jer je svojevrsna razglednica iz misija. “Portali nam o svemu daju trenutnu informaciju, ali kasnije moramo “prekapati arhive” da bi došli do neke informacije. Usto, tiskovina je korisna jer ne zastarijeva i svakome je dostupna, na stoliću u crkvi ili u obitelji. “Stare” misijske vijesti su jednako aktualne i nakon više godine i tiskano izdanje svakako ima budućnost. Ta ovo je jedini specijalizirani misijski časopis i tiskano izdanje je nužno. Podsjećam i da se svi crkveni časopisi povremeno bave temom misija, što pokazuje koliko je misijsko poslanje Crkve prevažno”, zaključila je s. Ivana Margarin.

Naslovnica “Radosne vijesti”

U emisiji su najavljene i dvije svečane akademije kojima će biti obilježeno 50 godina Radosne vijesti.

U kapucinskom samostanu u zagrebačkoj Dubravi akademija će uslijediti nakon misnoga slavlja koje će 21. veljače predvoditi predsjednik Vijeća HBK za misije krčki biskup Ivica Petanjak. A 25. veljače misno slavlje u sarajevskoj crkvi Kraljice Svete krunice predvodit će umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Na obje akademije o počecima i povijesti Radosne vijesti govorit će jedan od prvih suradnika u uredništvu mons. Marko Cvitkušić, sadašnji generalni vikar Sisačke biskupije. Druga sudionica bit će s. Snježna Stjepandić iz Družbe Kćeri Božje ljubavi, koja je među prvim sestrama sudjelovala u radu Misijske središnjice u Sarajevu.

Uloga “Radosne vijesti” u misionarskom radu

Mons. Luka Tunjić spomenuo je pak kako je u prvom broju ‘Radosne vijesti’ objavljen podatak da je te godine u svijetu od 3,5 milijarde ljudi bilo oko 690 milijuna katolika. Od toga je u zemljama Afrike i Azije, u kojima uglavnom ponajviše djeluju naši misionari bilo 37 milijuna (Afrika) i 48 milijuna katolika (Azija). Nakon pedeset godina u Africi je i do 100 milijuna, a u Aziji oko 73 milijuna katolika više nego 1972. “Značajan doprinos tome dali su upravo naši misionari, a čijoj je povezanosti i suradnji s domovinom snažno pomogla ‘Radosna vijest'”, poručio je mons. Tunjić.

Misijska krunica / misije.hr

“Ovom proslavom želimo zahvaliti Bogu za neprekinuto izlaženje Radosne vijesti svih 50 godina, čak i u vrijeme rata u RH i BiH. Želimo zahvaliti i svim misionarima, svim čitateljima i svim donatorima, a to može biti i ponovni poticaj vjernicima na daljnje pomaganje misijskog djelovanja”, zaključeno je u emisiji.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja