Budi dio naše mreže

Govoreći sudionicima konferencije o svetosti, papa Franjo kaže da “nijedno razdoblje nije bilo lišeno mučenika, uključujući naše vrijeme”.

/ mk

“Kada Bog pozove pojedinca, to je uvijek za dobro svih.”

Tako je papa Franjo u četvrtak ujutro započeo obraćanje sudionicima konferencije koju vodi Vatikan na temu ‘Zajednička dimenzija svetosti’, donosi Vatican News.

Papa je u svom govoru govorio o tri važna aspekta svetosti – njezinoj snazi ujedinjenja, mjestu u obitelji i mučeništvu.

“Kontinuirano mučeništvo” Asije Bibi

Mučeništvo je, rekao je papa Franjo, “snažan model” svetosti, za koji “imamo mnogo primjera kroz povijest Crkve”.
“Nema razdoblja koje je lišeno mučenika,” naglasio je, “uključujući naše vrijeme.”

Nema razdoblja koje je lišeno mučenika.

“Mislimo da ti mučenici ne postoje, ali razmislimo o slučaju kršćanskog života koji se živi u neprekidnom mučeništvu, o slučaju Asije Bibi.”

Bibi, pakistanska katolkinja osuđena na smrt zbog bogohuljenja, bila je u zatvoru mnogo godina, da bi na kraju bila puštena i preselila se u Kanadu.

“Gotovo devet godina kršćanskog svjedočenja!” podvukao je papa Franjo. „Mnogi su, mnogi poput nje, koji svjedoče vjeru i milosrđe.”

Snaga koja ujedinjuje

Svetost je, istaknuo je papa Franjo, poziv “koji se ostvaruje prije svega u ljubavi”. Stoga nas “ujedinjuje s našom braćom i sestrama, te stoga nije samo osobni događaj, nego događaj zajednice”.

“Kad Bog pozove pojedinca”, istaknuo je Papa, “to je uvijek za dobro svih, kao u slučaju Abrahama i Mojsija, Petra i Pavla”.

Jedini opravdani odgovor na Isusovu ljubav, rekao je, jest odmah poželjeti podijeliti je s drugima.

Jedini opravdani odgovor na Isusovu ljubav, rekao je, jest odmah poželjeti podijeliti je s drugima, “poput Mateja, koji, čim ga Isus pozove, poziva svoje prijatelje na susret s Mesijom”, ili Pavla, koji, “ susrevši Uskrsloga, postaje apostol naroda.”

Obiteljska svetost

Posljednja tema obraćanja pape Franje bila je svetost kakva se događa u obiteljima.

Premda je ta vrsta svetosti “vidljiva prije svega u Svetoj nazaretskoj obitelji”, rekao je Papa, “Crkva nam nudi mnoge druge primjere”, posebice “svete parove, u kojima je svaki od supružnika bio oruđe spasenja drugoga.”

Svetost bračnog para, naglasio je papa Franjo, nije samo zbroj svetosti svakog pojedinca; nego svačija svetost pridonosi umnažanju svetosti njihova partnera.

Svetost bračnog para, naglasio je papa Franjo, nije samo zbroj svetosti svakog pojedinca; nego svačija svetost pridonosi umnažanju svetosti njihova partnera.

Kao primjer takve svetosti papa Franjo predstavio je poljski bračni par Josefa i Wiktoriju Ulmu i njihovih sedmero djece. Pokušali su spasiti židovske obitelji od nacista skrivajući ih u svojoj kući, ali su na kraju uhvaćeni i ubijeni.

Ova poljska obitelj, rekao je papa Franjo, “podsjeća nas da je posvećenje zajedničko putovanje, koje treba ići u parovima, a ne sami. Uvijek u zajednici.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja