Budi dio naše mreže

U razgovoru za američku televizijsku kuću CBS, papa Franjo ponovno ističe da je Crkva otvorena "svima, svima, svima" te pojašnjava neke točke vezane za blagoslove odobrene deklaracijom Fiducia Supplicans. Papa stigmatizira surogat majčinstvo koje je postalo "biznis", kao i ideologije koje su uvijek "loše". Ponovno također poziva zaraćene zemlje: "Prestanite i pregovarajte!".

/ mk

Crkva je otvorena svima: “Svima, svima, svima”. Papa Franjo još jednom ponavlja načelo prihvata, temelj njegova pontifikata, u intervjuu danom glavnoj urednici Večernjih vijesti američke televizijske kuće CBS Norah O’Donnell, snimljenom u Domu svete Marte 24. travnja. Dio intervjua sinoć je emitiran u programu pod naslovom „60 minuta“.

Evanđelje je za sve – ističe Papa – za sve nas koji smo grešnici. I ja sam grješnik – kaže te dodaje – Ako Crkva pred svoja vrata stavi carinika, prestaje biti Crkva Kristova. Papa Franjo potom pojašnjava pitanje blagoslovā za homoseksualne zajednice, o čemu govori doktrinarni dokument Fiducia Supplicans. Blagoslov je za sve – napominje – svaka osoba može biti blagoslovljena, ali ne homoseksualna zajednica. Ono što sam dopustio nije blagoslov zajednice, jer to se protivi zakonu Crkve.

Surogat-majčinstvo je biznis

Nastavljajući razgovor o homoseksualnosti, novinarka se prisjeća Papinih riječi kada je izjavio da “homoseksualnost nije zločin”, a Papa odgovara: “Ne. To je ljudska činjenica”. Međutim, kao i u drugim prilikama, stigmatizira surogat-majčinstvo koje je – kako kaže – postalo biznis, a to je jako loše. To je vrlo negativno. Ali za neke žene, primjerice one koje su bolesne, moglo bi biti jedina nada – primjećuje novinarka. Moglo bi biti. Druga je nada posvajanje – odgovara Papa, potičući da se ne izbjegava moralno načelo.

Kritike “konzervativaca”

Na pitanje o kritikama koje mu upućuju neki konzervativni biskupi u Sjedinjenim Američkim Državama, papa Franjo odgovara: “Konzervativan je onaj koji se drži nečega i ne želi vidjeti dalje od toga. To je suicidalan stav, jer jedno je voditi računa o tradiciji, uzimati u obzir situacije iz prošlosti, a drugo je zatvoriti se u dogmatsku kutiju”.

Apel zaraćenim zemljama: “Prestanite!”

U intervjuu, ostvarenom u okviru priprema za Svjetski dan djeteta 25. i 26. svibnja u Rimu, dio je razgovora posvećen mališanima, počevši od onih koji pate zbog rata: u Gazi, u Ukrajini, s djecom koja su “zaboravila kako se nasmiješiti” – ponavlja Papa. Upravo misleći na njih, rimski biskup upućuje apel svim zaraćenim zemljama: Prestanite, svi. Zaustavite rat. Morate pronaći način za pregovore o miru. Nastojte postići mir. Dogovoreni mir uvijek je bolji od beskrajnog rata… Molim vas, prestanite. Pregovarajte – potiče Papa.

Ideologije su uvijek loše

Usredotočujući se na rat u Izraelu i Gazi, na prosvjede u sveučilišnim kampusima te na sve veći antisemitizam, Papa ponovno ističe da je svaka ideologija loša, a antisemitizam je ideologija, i loša je. Svaki ‘anti’ uvijek je loš. Možete kritizirati jednu ili drugu vladu, izraelsku Vladu, palestinsku Vladu. Možete kritizirati koliko hoćete, ali ne i ‘anti’ narod. Ni antipalestinski ni antisemitski – napominje papa Franjo.

Migranti. Mnogi “peru ruke”

Govoreći pak o patnji brojnih migranata Jorge Mario Bergoglio osuđuje činjenicu da mnogi ljudi “peru ruke”. Ima mnogo Poncija Pilata vani na slobodi… koji vide što se događa, ratove, nepravdu, zločine… To je ravnodušnost… – upozorava Sveti Otac te potiče – Molim vas, moramo učiniti da naša srca ponovno osjećaju. Ne možemo ostati ravnodušni na te ljudske tragedije. Globalizacija ravnodušnosti vrlo je ružna bolest.

Papa naziva “čistim ludilom” vijest, koju je spomenula novinarka, o tomu da država Texas pokušava zatvoriti katoličku udrugu na granici s Meksikom koja pruža humanitarnu pomoć migrantima bez dokumenata. Zatvoriti granicu i ostaviti ih ondje ludost je – ističe papa Franjo – Migranta valja primiti. Nakon toga će se vidjeti kako to riješiti. Možda ga se treba vratiti natrag, ne znam, ali svaki slučaj treba razmotriti na ljudski način.

Ne može se tolerirati bilo kakvo zlostavljanje

U intervjuu se govori i o pitanju zlostavljanja u Crkvi, zločinu za koji Papa ponavlja da se ne može tolerirati. Istodobno napominje da treba nastaviti činiti više, jer “nažalost, tragedija zlostavljanja je golema”, stoga valja učiniti da se to ne samo kažnjava, nego i da se više nikada ne dogodi.

Izvor: Vatican News

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja