Budi dio naše mreže

Vlč. Hrvoje Zovko na Staru godinu, 31. prosinca na Hrvatskome katoličkom radiju predmolio je Gospinu krunicu s prigodnim razmatranjima želeći zahvaliti Majci na svim milostima primljenima tijekom godine te prisjećajući se toga dana preminuloga pape emeritusa Benedikta XVI.

/ kv

Vlč. Hrvoje Zovko

Molitvi Gospine krunice pridružili su se ravnatelj i glavni urednik Hrvatske katoličke mreže, vlč. Krunoslav Novak i Siniša Kovačić, voditelji Diana Tikvić i Branimir Gubić te novinarka Marija Pandžić.

U razmatranju prvoga radosnog otajstva Navještaj začeća Blaženoj Djevici Mariji, vlč. Zovko je istaknuo da se i mi ponekad smetemo pred velikim životnim odlukama, kao što se smela i Blažena Djevica Marija u trenutku kada joj je došao anđeo Gabrijel.

U ovom otajstvu predajem Gospodinu jednu konkretnu brigu vezanu uz svoju budućnost

“Ovo prvo otajstvo nas poziva da sve svoje teške životne situacije, sve ono što mislimo da ne možemo učiniti, predamo Gospodinu po zagovoru Blažene Djevice Marije oslanjajući se, ne na svoju snagu, koju nemamo, nego na Božju snagu i obećanje koje on daje. U ovom otajstvu predajem Gospodinu jednu konkretnu brigu vezanu uz svoju budućnost. To je moj Nazaret. Konkretnu stvar u koju se bojim zakoračiti. Dragi brate i draga sestro, ne boj se, ta Bogu ništa nije nemoguće. Njegovi planovi za tvoj život veći su od tvojih planova”, naglasio je vlč. Zovko u razmatranju prvoga radosnog otajstva.

Razmatrajući nad drugim otajstvom Pohod Marije Elizabetivlč. Zovko je rekao da se u tom trenutku Marija nalazila u teškoj životnoj situaciji kada je nestalo tlo pod njezinim nogama, ali ona se ne vrti oko svoje muke, nego gleda drugoga koji je u potrebi, a to je Elizabeta. Stoga i mi, poput Marije, trebamo shvaćati naše bližnje i naše odnose za ozbiljno. Ići do kraja.

U ovom otajstvu predajem Gospodinu ključne osobe u svome životu i molim za milost da s njima idem do kraja

“Ivan je išao do kraja. Isus je išao do kraja. Marija i Elizabeta. Idi i ti do kraja. Bez toga nećeš nikada moći ići s drugima do kraja. U ovom otajstvu predajem Gospodinu ključne osobe u svome životu i molim za milost da s njima idem do kraja. To je moj grad Judin. Konkretne osobe i konkretne situacije. Zamisli lica tih osoba. Dragi brate i draga sestro, znam da je možda jako teško, ali ne boj se, ta Bogu ništa nije nemoguće. Njegovi planovi za tvoj život veći su od tvojih planova.”

U razmatranju trećega radosnog otajstva Rođenje našega Gospodina Isusa Kristapredmolitelj je podsjetio na Josipovu pravednost. Iako je sv. Josip snovao da otpusti ženu, on nije bio rob te ideje, želio je Mariji spasiti život. Vjerovao je anđelu da je dijete koje Marija nosi uistinu od Boga.

U ovom otajstvu predajem Gospodinu situaciju koju ne mogu razumjeti

“Kakve su moje ideje o mom životu? Robujem li svojim idejama ili sam spreman, poput sv. Josipa čuti Božji glas o tome koje su Njegove ideje za moj život? U ovom otajstvu predajem Gospodinu svoj Betlehem. Predajem situaciju koju ne mogu razumjeti. Moj križ. To je moj Betlehem. Molim za strpljivost i otvorenost koju je imao Josip. Dragi brate i draga sestro, ne boj se, ta Bogu ništa nije nemoguće. Njegovi planovi za tvoj život veći su od tvojih planova.”

U razmatranju četvrtoga radosnog otajstva Prikazanje Isusa u Hramu, vlč. Zovko je podsjetio da su svi naši uspjesi i sve naše radosti prolazne. Trebamo moliti za dar iščekivanja, poput Šimuna koji je iščekivao utjehu i proročice Ane, koja je znala čekati.

U ovom otajstvu predajem Gospodinu svoj Jeruzalem i molim za dar iščekivanja

“U ovom otajstvu predajem Gospodinu svoj Jeruzalem i molim za dar iščekivanja. Nauči me Gospodine čekati prave stvari i prave osobe. Ne želim se predati u ruke grabežljivaca i ideologija. Moj Jeruzalem su situacije i osobe, koje mi nude potpuno ispunjenje već na ovome svijetu. Moj Jeruzalem su obmane koje me mogu učiniti osobom tvrde šije i usaljena srca. Osobom koja je dopustila nekom drugom ili nečem drugom da okupira srce. Dragi brate i draga sestro, ne boj se iščekivanja, ta Bogu ništa nije nemoguće. Njegovi planovi za tvoj život veći su od tvojih planova.”

U petom radosnom otajstvu Pronalazak Isusa u Hramu molilo se za dar žalosti u trenutku kada izgubimo Isusa u svom životu. Ta žalost je darovita jer nas nuka da tražimo Isusa kad ga izgubimo.

U ovom otajstvu predajem Gospodinu svoj put od Jeruzalema do Nazareta. Molim za gorku želju da se nikada ne odvojim od Isusa, da nikada ne zaboravim cilj svoga života

“U ovom otajstvu predajem Gospodinu svoj put od Jeruzalema do Nazareta. Molim za gorku želju da se nikada ne odvojim od Isusa, da nikada ne zaboravim cilj svoga života. Ako znam koji je cilj, bacit ću se na potragu i pronaći ga kao što su ga pronašli Marija i Josip. Ako ne znam koji je cilj, svaki se smjer čini ispravan, i svaki smjer može biti poguban. Dragi brate i draga sestro, stvoren si za nebo, stvorena si za nebo. Ne boj se, ta Bogu ništa nije nemoguće. Njegovi planovi za tvoj život veći su od tvojih planova.”

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja