Budi dio naše mreže

Koncertom "Iubili sonus" u ponedjeljak 3. listopada, u Velikoj dvorani Hrvatskoga katoličkog sveučilišta proslavljena je 25. obljetnica nadbiskupske službe zagrebačkog nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića.

/ tg/IKA

Koncertu su prisustvovali apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, brojni hrvatski biskupi i nadbiskupi, redovnički provincijali i redovničke poglavarice, akademik Željko Rainer u ime Hrvatskoga sabora, ministar Ivan Malenica u ime hrvatske Vlade, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, predstavnici lokalnih i županijskih vlasti, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, predstavnici različitih vjerskih zajednica, članovi diplomatskog zbora, brojni uzvanici iz znanstvenog, obrazovnog, kulturnog i društvenog života te obitelj i prijatelji kardinala Bozanića.

Izvedeno je 15 skladbi, a koncert su svojim nastupima uveličali Koralisti zagrebačke katedrale pod vodstvom vlč. Ivana Bingule; obiteljski glazbeni ‘Trio Kutnar’; Zbor Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom s. Katarine Koprek; ansambl ‘Collegium pro musica sacra’; Ines Hustić; Samanta Totović i Konstilija Nikolić Markota; Anđelko Krpan; ‘Ansambl Projekt Lazarus’ te Obiteljski gudački kvartet A4 Wo.

Kardinalu Bozaniću ovom je prigodom darovana spomen-medalja koju je izradio akademski umjetnik Jeronim Tišljar. Na kraju koncerta medalju je predstavio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. S jedne strane medalje istaknuta je šahovnica s natpisom Archiepiscopus Zagrebiensis, dok drugu stranu krasi lik sv. Josipa. “Sve je raspoređeno u kružnome gibanju koje izvire iz Božjega Duha, tako da se i na toj strani pokazuje smisao istoga motiva u središtu medalje, jer je Sveti Josip svetac po kojemu Nadbiskup nosi ime, ali je i Zaštitnik sveopće Crkve i Hrvatske”, rekao je mons. Šaško.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija / Luka Smuk

Čestitku u ime svih svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika kardinalu Bozaniću uputio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Istaknuo je kako je jedan od događaja koji je obilježio nadbiskupsku službu kardinala Bozanića svakako bila beatifikacija kardinala Alojzija Stepinca. Uz beatifikaciju, posljednjih dvadeset godina obilježila je Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupiji čiji je sinodski hod svečano završen u subotu 1. listopada ove godine, a već je donio brojne plodove u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Na kraju koncerta kardinal Bozanić zahvalio je svima na ovom susretu, svima koji su sudjelovali u organizaciji na čelu s pomoćnim zagrebačkim biskupima te svim izvođačima. Dodao je kako mu je posebno drago što se ovaj događaj održava na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, koje nije postojalo prije 25 godina. “Radujemo se rastu, razvoju i napretku jer Sveučilište zajedno s mladim naraštajima otvara put novoj budućnosti, a svi smo pozvani pomoćni onima koji su pred nama i koji otvaraju nove horizonte budućnosti”, rekao je kardinal.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja